Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Czekoladowe ciasto z fasolą i bananami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierwszy raz jadłam to ciasto w pracy i od razu się w nim zakochałam. Jest wilgotne, mocno czekoladowe, a do tego syte i bardzo zdrowe.

Czekoladowe ciasto z fasolą i bananami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Czekoladowe ciasto z fasolą i bananami

na ciasto:

  • 1 puszka białej fasoli
  • 2 jajka
  • 1 banan
  • 2-3 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 dag brązowego cukru
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych

dodatkowo:

  • gotowa gorzka polewa czekoladowa
  • 3 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ciasto z fasolą i bananami
Fasolę z puszki,odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą. Osuszamy. Następnie fasolkę miksujemy (blenderem) z dodatkiem jajek, obranych bananów, cukru, kakao i oleju kokosowego.

Całość miksujemy parę minut, na gładką jednolitą masę.

Na sam koniec dodajemy proszek do pieczenia, delikatnie miksujemy. Mieszamy z płatkami migdałowymi.

Przelewamy ciasto do wąskiej prostokątnej małej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ciast.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 190 stopni i pieczemy ok. 55 min.

Po upieczeniu wyciągamy delikatnie ciasto z blaszki, studzimy.

Polewę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.

Gotową polewą polewamy ciasto i posypujemy płatkami migdałowymi.
Czekoladowe ciasto z fasolą i bananami
Ciasto czekoladowe z fasolą i bananami oblane polewą czekoladową