Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 364]

Świąteczna szarlotka z bezą kokosową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szarlotka na kruchym spodzie z jabłkami prażonymi z galaretką i pyszną bezą kokosową. Idealna na uroczystości rodzinne i święta.

Świąteczna szarlotka z bezą kokosową

Składniki:

Świąteczna szarlotka z bezą kokosową

na kruche ciasto:

  • 35-40 dag mąki pszennej
  • 15 dag cukru pudru
  • 22 dag masła
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

na masę jabłkową:

  • 1 i 1/2 kg jabłek smażonych z cukrem (mogą być ze słoika)
  • 2 galaretki truskawkowe

na bezę:

  • 5 białek
  • 20 dag cukru drobnego
  • 25 dag wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Świąteczna szarlotka z bezą kokosową

Przygotowanie kruchego ciasta:

Świąteczna szarlotka z bezą kokosową
kruchym ciastem wyłożyć prostokątną blaszkę

Do przesianych sypkich składników dodać posiekane masło i żółtka. Zagnieść gładkie ciasto i wyłożyć nim prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika do ok.180-190 stopni i podpiec na jasnozłoty kolor.

Przygotowanie masy jabłkowej:

Świąteczna szarlotka z bezą kokosową
Jabłka prażone z galaretką wykładamy na podpieczony kruchy spód

Jabłka wkładamy do rondelka ,mieszając podgrzewamy. Do gorących jabłek wsypujemy 2 suche galaretki w proszku, mieszamy. Ściągamy z ognia i wykładamy na podpieczone ciasto kruche.

Przygotowanie bezy kokosowej:

Świąteczna szarlotka z bezą kokosową
Pianę ubitą z cukrem z dodatkiem wiórek kokosowych wykładamy na masę jabłkową

Białka ubijamy na sztywno. Ciągle ubijając dodajemy stopniowo cukier. Do ubitej piany z cukrem dodajemy kokos i mieszamy wszystko delikatnie. Wykładamy na warstwę masy jabłkowej. Rozsmarowujemy równo.

Etap końcowy:

Świąteczna szarlotka z bezą kokosową
Po upieczeniu i wystygnięciu ciasto wyciągamy z blaszki

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni .Pieczemy 1 godzinę. Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika i studzimy w brytfance.

Gdy dobrze wystygnie wyciągamy ciasto z blaszki i pozostawiany na parę godz., by masa jabłkowa mogła stężeć.