Sposób przygotowania:
Świąteczna szarlotka z bezą kokosowąPrzygotowanie kruchego ciasta:
Do przesianych sypkich składników dodać posiekane masło i żółtka. Zagnieść gładkie ciasto i wyłożyć nim prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika do ok.180-190 stopni i podpiec na jasnozłoty kolor.
Przygotowanie masy jabłkowej:
Jabłka wkładamy do rondelka ,mieszając podgrzewamy. Do gorących jabłek wsypujemy 2 suche galaretki w proszku, mieszamy. Ściągamy z ognia i wykładamy na podpieczone ciasto kruche.
Przygotowanie bezy kokosowej:
Białka ubijamy na sztywno. Ciągle ubijając dodajemy stopniowo cukier. Do ubitej piany z cukrem dodajemy kokos i mieszamy wszystko delikatnie. Wykładamy na warstwę masy jabłkowej. Rozsmarowujemy równo.
Etap końcowy:
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni .Pieczemy 1 godzinę. Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika i studzimy w brytfance.
Gdy dobrze wystygnie wyciągamy ciasto z blaszki i pozostawiany na parę godz., by masa jabłkowa mogła stężeć.