bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Ciasto marcepan

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pyszny sero-makowiec,zachwyca wszystkich swoim wyglądem. Zawsze go piekę na święta i na inne uroczystości rodzinne.

Ciasto marcepan

Składniki:

Ciasto marcepan

 

  • Masa serowa:

 

 

  • 1 i 1,4 szklanki cukru

 

 

 

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa makowa:

 

  • 250 gram maku

 

 

  • 350 gram cukru

 

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • aromat migdałowy

Sposób przygotowania:

Ciasto marcepan
Ser zmiel dwukrotnie na sitku o małych oczkach. Biała oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem i masłem na puszystą masę, dodawaj małymi porcjami zmielony ser. Dodaj mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Z białek ubij pianę i dodaj do masy, delikatnie wymieszaj.

Mak sparz gorącą wodą, odcedź i zmiel na sitku o małych oczkach. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj zmielony mak, aromat migdałowy i proszek do pieczenia. Z białek ubij pianę i dodaj do masy, delikatnie wymieszaj.

Tortownicę o średnicy 28 cm. wysmaruj masłem i wysyp bułką tarta. Na środek tortownicy wylewaj partiami, na przemian 5 łyżek masy makowej i 5 łyżek masy serowej, i tak do wykończenia mas.

Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę, do uzyskania złotego koloru.