Sposób przygotowania:
Ciasto marcepan
Ser zmiel dwukrotnie na sitku o małych oczkach. Biała oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem i masłem na puszystą masę, dodawaj małymi porcjami zmielony ser. Dodaj mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Z białek ubij pianę i dodaj do masy, delikatnie wymieszaj.
Mak sparz gorącą wodą, odcedź i zmiel na sitku o małych oczkach. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj zmielony mak, aromat migdałowy i proszek do pieczenia. Z białek ubij pianę i dodaj do masy, delikatnie wymieszaj.
Tortownicę o średnicy 28 cm. wysmaruj masłem i wysyp bułką tarta. Na środek tortownicy wylewaj partiami, na przemian 5 łyżek masy makowej i 5 łyżek masy serowej, i tak do wykończenia mas.
Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę, do uzyskania złotego koloru.
Mak sparz gorącą wodą, odcedź i zmiel na sitku o małych oczkach. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj zmielony mak, aromat migdałowy i proszek do pieczenia. Z białek ubij pianę i dodaj do masy, delikatnie wymieszaj.
Tortownicę o średnicy 28 cm. wysmaruj masłem i wysyp bułką tarta. Na środek tortownicy wylewaj partiami, na przemian 5 łyżek masy makowej i 5 łyżek masy serowej, i tak do wykończenia mas.
Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę, do uzyskania złotego koloru.