Ciasto marchewkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Olej utrzeć z cukrem, dodać jajka, mąkę, sól, sodę oczyszczoną, cynamon i proszek do pieczenia, cały czas ucierając. Pod koniec uc

Ciasto marchewkowe

Składniki:

Ciasto marchewkowe

 

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka oleju,
  • półtorej szklanki cukru,
  • 5 jaj,
  • 2 szklanki tartej marchwi,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
  • rodzynki.

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe
Olej utrzeć z cukrem, dodać jajka, mąkę, sól, sodę oczyszczoną, cynamon i proszek do pieczenia, cały czas ucierając. Pod koniec ucierania dodać startą na tarce o grubych oczkach marchew i oprószone mąką rodzynki. Całość wymieszać, po czym wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy keksowej. Formę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut w temperaturze 160 stopni.