Alreadyiamdying

Alreadyiamdying

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Ciasto marchewkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Każdy z nas marzy o pysznym, ciepłym kawałku ciasta. Zwłaszcza w okresie jesiennych kaprysów pogodowych, kiedy na dworze jest szaro, buro i ponuro. Dlatego mam dla was niesamowite ciasto z pięknie pomarańczowej jesiennej marchwi!

Ciasto marchewkowe

Składniki:

Ciasto marchewkowe

 

  • 50 dag marchewki
  • 3-4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe
1. Obierz marchew, umyj i zetrzyj na tarce z małymi oczkami.

2. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę.

3. Dodaj olej, przesianą mąkę z kakao, proszkiem, sodą i cynamonem. Wszystko zmiksuj.

4. Połącz ciasto ze startą marchewką.

5. Przełóż masę do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia formy.

6. Piecz ciasto około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.