Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

SUPERPRZEPIS

Książka Kucharska: Ciasta bożonarodzeniowe

Ciasto marchewkowe jak piernik

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto z marchewką, a smakuje jak piernik. Idealne na deser - do kawy lub herbaty.

Ciasto marchewkowe jak piernik Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto marchewkowe jak piernik

 

  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2/3 szklanki oleju
  • ½ kg marchewki
  • Cukier puder- do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe jak piernik
Marchewkę obieramy, myjemy i trzemy na drobnej tarce. Jajka z cukrem ubijamy mikserem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon oraz olej i mieszamy mikserem. Dodajemy marchewkę i masę mieszamy dokładnie, za pomocą łyżki, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez mniej więcej 40 minut. Po upieczeniu, ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto marchewkowe jak piernik
Zaczynamy od ubicia jajek z cukrem na puszystą masę
Ciasto marchewkowe jak piernik
Marchewkę trzemy na drobnej tarce jarzynowej
Ciasto marchewkowe jak piernik
Ciasto pieczemy w dużej prostokątnej blaszce, lub w dwóch formach keksowych