haniakson

haniakson

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 194]

Buraczkowy Velvet

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Gładka czekoladowa gąbka przełożona białym słodko-kwaskowym kremem - nie trzeba dużo żeby przekonać się, że słodkie ciasto na bazie buraczków i kawy jest jednym z najlepszych jakie jadłam w życiu! Zainspirowałam się amerykańskim ciastem Red Velvet.

Buraczkowy Velvet Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Buraczkowy Velvet

 

  • 250 g mąki
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 40g kakao
  • 240 ml oleju
  • 100 g brązowego cukru
  • 200g białego cukru
  • 2 duże jaja
  • 150 g ugotowanych i startych buraczków
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 100 ml mocnej kawy
  • 120 ml maślanki
  • 1/2 łyżki białego octu winnego

 

  • Krem:
  • 175 g miękkiego masła
  • 350g cukru pudru
  • 300 g serka homogenizowanego

 

  • około 10 wydrylowanych wiśni do dekoracji

Sposób przygotowania:

Buraczkowy Velvet
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Zaparz mocna kawę i przestudź.

2. Przygotuj dwie okrągłe blaszki 23 cm, wyłóż dno papierem do pieczenia i wysmaruj je olejem.

3. Przesiej mąkę, pół łyżeczki soli, sodę i kakao do dużej miski i odstaw.

4. Do misy miksera wlej olej i wsyp cukier. miksuj przez 2 minuty.

5. Dodaj jajka (po jednym), buraczki, wanilię.

6. Dalej miksując dodaj 1/3 suchej mieszanki.

7. Wymieszaj kawę z maślanką i połowę dodaj do ciasta. Miksuj. Znów dodaj 1/3 suchej mieszanki.

8. Do pozostałej połowy mieszanki kawowej dodaj ocet i wlej do ciasta, dalej miksując. Teraz dodaj resztę mąki.

9. Po zmiksowaniu podziel ciasto na dwie foremki i piecz około 35-40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw na 10 minut w blaszkach po czym wyjmij i wyrównaj powierzchnie.

Teraz krem.

Miękkie masło zmiksuj na gładką masę (ok 2 minuty). Cukier puder dodaj w 3 porcjach i zmiksuj na gładko. Dodaj po 1 łyżce cały ser i ubijaj ok 2 minuty. Wstaw do lodówki.

Blaty przełóż kremem i udekoruj wiśniami i okruszkami ciasta.
Buraczkowy Velevet
Udekoruj ciasto okruszkami które zostały po wyrównaniu blatów.
Buraczkowy Velevet
Do zmiksowanego oleju z cukrem dodajemy na przemian sucha mieszankę i kawę z maślanką.
Buraczkowy Velevet
Najważniejszym elementem jest dodanie buraczków, które nadają ładny kolor i wilgotna konsystencję.
Buraczkowy Velevet
Gotowe ciasto rozlewamy na dwie foremki i pieczemy.