SUPERPRZEPIS

Ciasto marchewkowe z jogurtową pianką i galaretką

  • 8
  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Ciasto marchewkowe z jogurtową pianką i galaretką

Jesień to czas, który kojarzy mi się z korzennymi smakami. Uwielbiam jesienią tego typu wypieki. Upiekłam pyszne ciasto marchewkowe z cynamonem i przyprawą do piernika, pysznie pachniało podczas pieczenia. Ciasto wzbogaciłam jogurtową pianką.

Składniki:

Ciasto marchewkowe z jogurtową pianką i galaretką

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 5 łyżek oleju
  • pół szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 większe marchewki

Pianka:

  • 40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 2 szklanki gorącej wody

Dodatkowo:

  • dowolna cukrowa posypka

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe z jogurtową pianką i galaretką

Wykonanie ciasta:

Ciasto marchewkowe z jogurtową pianką i galaretką
Z podanych składników wykonujemy marchewkowe ciasto.

Zaczynamy od przygotowania marchewki: Warzywa obieramy, myjemy i dokładnie osuszamy, a następnie ścieramy je na tarce o dużych oczkach i odmierzamy 2 szklanki utartych warzyw.

Następnie ciasto: Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i cukier waniliowy i miksujemy aż masa będzie puszysta, a cukier się rozpuści. Następnie do masy wlewamy olej, wsypujemy cynamon mielony i przyprawę do piernika i chwilę miksujemy, kolejno wsypujemy pozostałe składniki: proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, mąkę tortową i kaszę mannę, ciasto dokładnie miksujemy, na koniec dodajemy utartą marchewkę i całość dokładnie mieszamy.

Do pieczenia:

Ciasto marchewkowe z jogurtową pianką i galaretką
Marchewkowe ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem.

Tak wykonane ciasto marchewkowe przekładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Ciasto marchewkowe z jogurtową pianką i galaretką
Ciasto pieczemy do zrumienienia i suchego patyczka.

Następnie ciasto marchewkowe pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia, upieczone ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone i dokładnie studzimy.

Wykonanie pianki:

Ciasto marchewkowe z jogurtową pianką i galaretką
Z podanych skłądników wykonujemy pianką z galaretką.

Jedną galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wodzie i odstawiamy do zastygnięcia, zastygniętą kroimy w kostkę dowolnej wielkości. Następnie drugą galaretkę również rozpuszczamy w szklance gorącej wody i odstawiamy ale tym razem do lekkiego stężenia, następnie taką lekko tężejącą dajemy do jogurtu naturalnego i chwilę miksujemy. Do pianki dodajemy pokrojoną wcześniej w kostkę galaretkę i mieszamy. Tak wykonaną piankę wykładamy na zimne ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia pianki.

Podanie:

Ciasto marchewkowe z jogurtową pianką i galaretką
Ciasto kroimy w ładne kawałki i podajemy. Smacznego życzę.

Gotowe ciasto kroimy, dekorujemy według uznania cukrową posypką. Podajemy. Smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 20 porcji.
Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.