Sposób przygotowania:
Ciasto marchewkowe z jogurtową pianką i galaretkąWykonanie ciasta:
Zaczynamy od przygotowania marchewki: Warzywa obieramy, myjemy i dokładnie osuszamy, a następnie ścieramy je na tarce o dużych oczkach i odmierzamy 2 szklanki utartych warzyw.
Następnie ciasto: Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i cukier waniliowy i miksujemy aż masa będzie puszysta, a cukier się rozpuści. Następnie do masy wlewamy olej, wsypujemy cynamon mielony i przyprawę do piernika i chwilę miksujemy, kolejno wsypujemy pozostałe składniki: proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, mąkę tortową i kaszę mannę, ciasto dokładnie miksujemy, na koniec dodajemy utartą marchewkę i całość dokładnie mieszamy.
Do pieczenia:
Tak wykonane ciasto marchewkowe przekładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczenie:
Następnie ciasto marchewkowe pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia, upieczone ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone i dokładnie studzimy.
Wykonanie pianki:
Jedną galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wodzie i odstawiamy do zastygnięcia, zastygniętą kroimy w kostkę dowolnej wielkości. Następnie drugą galaretkę również rozpuszczamy w szklance gorącej wody i odstawiamy ale tym razem do lekkiego stężenia, następnie taką lekko tężejącą dajemy do jogurtu naturalnego i chwilę miksujemy. Do pianki dodajemy pokrojoną wcześniej w kostkę galaretkę i mieszamy. Tak wykonaną piankę wykładamy na zimne ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia pianki.
Podanie:
Gotowe ciasto kroimy, dekorujemy według uznania cukrową posypką. Podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 20 porcji.
Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
redakcja
Babeczka35
Dziękuję :)
ciasteczka
Babeczka35
Dziękuję i polecam :)
bietka
Babeczka35
Dziękuję i nie ukrywam, że pyszne było :)
mocsłodkości
Babeczka35
Dziękuję i polecam :)