Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Ciasto marchewkowe z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto marchewkowe w wersji bardzo orzechowej. Pyszne i wyraziste w smaku, idealne do kawki ;) i nie tylko !!

Ciasto marchewkowe z orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto marchewkowe z orzechami

 

  • jajka 4 szt
  • olej 300 ml
  • cukier 1 szkl
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • rodzynki 1/2 szkl
  • marchew 4 szt
  • wiórki kokosowe 5 łyżek
  • orzechy posiekane 5 łyżek

 

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe z orzechami
Najpierw oddzielamy żółtka od białek i te drugie ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i cukier, ubijamy do ich pełnego rozpuszczenia. Powoli dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i olej. Obieramy marchewkę i ścieramy lub miksujemy w blenderze. Dodajemy marchewkę i mieszamy już łyżką. Ciasto ma być dość gęste. Dodajemy orzechy oraz połowę wiórków, ponownie mieszamy. Zalewamy wrzątkiem rodzynki na 5 minut. Odsączamy, dodajemy do ciasta. Mieszamy. Nalewamy ciasto na wysmarowaną i posypaną bułką tartą blaszkę. Posypujemy resztą kokosowych wiórek. Pieczemy przez godzinę w 180 stopniach.
Ciasto marchewkowe z orzechami
Etap 1 - ubijamy białka na sztywna pianę
Ciasto marchewkowe z orzechami
Etap 2 - dodajemy do ciasta cukier
Ciasto marchewkowe z orzechami
Etap 3 - dodajemy marchew i mieszamy łyżką
Ciasto marchewkowe z orzechami
Etap 4 - nalewamy formę, posypujemy wiórkami