Sposób przygotowania:
Ciasto marchwiowe ze słonecznikiem
Należy przygotować niezbędne składniki na ciasto marchwiowe, następnie przesiać mąkę i sparzyć wrząca wodą jajka, wbić jajka do wysokiego naczynia i ubić je z cukrem, pod koniec ubijania cienkim strumieniem wlewać olej. Do składników dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać całość, następnie oczyścić i oskrobać marchew i zetrzeć na tarce małych otworach i dodać do ciasta. Następnie należy dodać sodę, proszek do pieczenia, orzechy, cynamon i sól. Wymieszać ciasto. Ciasto wyłożyć na przygotowanej blasze i wyścielonej papierem do pieczenia. Rozmącić białko i z wierzchu ciasto wysmarować rozmąconym białkiem i posypać ziarnami słonecznika. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40- 50 minut i piec do suchego patyczka.