Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Ciasto Marlenka z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjna Marlenka to placki miodowe przekładane kremem. Ja urozmaiciłam moje ciasto, dodając dżem - jego kwasowość fajnie przełamała słodycz ciasta.

Ciasto Marlenka z dżemem

Składniki:

Ciasto Marlenka z dżemem

 

 

  • Na krem:
  • Puszka masy krówkowej
  • 10 dag masła

 

  • Dżem porzeczkowy

Sposób przygotowania:

Ciasto Marlenka z dżemem
Masło, cukier puder i miód rozpuszczamy w rondelku. Ocet mieszamy z sodą, dodajemy do masła, cukru i miodu. Podgrzewamy razem na brązową masę. Studzimy. Mieszamy z jajkami i mąką. Ciasto dzielimy na 6 porcji, każdą oddzielnie rozwałkowujemy cienko i pieczemy oddzielnie (po ok.7 minut w 170 st.C).

Masę krówkową miksujemy z masłem.

Placki przekładamy dżemem i masą krówkową.

Na wierzch ciasta wykładamy 

Ciasto jest najlepsze po kilku dniach, gdy placki zmiękną.

Na wierzch ciasta wykładamy posiekane orzechy.

Tagi:

ciasto