SUPERPRZEPIS

Ciasto marmurkowe z brzoskwiniami

  • 5
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Ciasto marmurkowe z brzoskwiniami Więcej zdjęć (5)

Szybkie i niezawodne, idealne na babskie popołudnie przy kawie

Składniki:

Ciasto marmurkowe z brzoskwiniami

 

  • 1 puszka brzoskwiń 850 g w lekkim syropie
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • kilka kropli aromatu rumowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka kakao
  • czubata łyżka płatków czekoladowych Dr. Oetker

Sposób przygotowania:

Ciasto marmurkowe z brzoskwiniami
Brzoskwinie dokładnie osączyłam z syropu i pokroiłam w kostkę. Blaszkę o wymiarach 28x23 cm (może być troszkę mniejsza) wyłożyłam papierem do pieczenia. Jajka wybiłam ze skorupek, całe zmiksowałam na biało z cukrem, cukrem wanilinowymi i aromatem rumowym. Dodałam mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksowałam. Na końcu wlałam olej i miksowałam dopóki nie połączył się z ciastem. Piekarnik rozgrzałam do 160 stopni z termo obiegiem. Około połowy ciasta wylałam na dno formy. Do reszty wmiksowałam łyżeczkę kakao. Zabarwione ciasto rozlałam po powierzchni ciasta jasnego tworząc „esy-floresy”. Rozłożyłam kawałki brzoskwiń i całość posypałam płatkami czekoladowymi. Piekłam około 35-40 minut.
Ciasto marmurkowe z brzoskwiniami
Do ubitych z cukrem jajek dodałam przesiana mąkę.
Ciasto marmurkowe z brzoskwiniami
Zabarwione ciasto rozlałam po powierzchni ciasta jasnego.
Ciasto marmurkowe z brzoskwiniami
Na wierzchu rozłożyłam pokrojone brzoskwinie i posypałam płatkami czekoladowymi.
Ciasto marmurkowe z brzoskwiniami
Tak wygląda ciasto bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.

Tagi:

jajko jajka