zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Ciasto maślane

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Zwykle ciasto maślane do kawki lub herbaty.

Ciasto maślane

Składniki:

Ciasto maślane

 

  • śmietana 30% 250 ml
  • cukier 1 szkl
  • cukier waniliowy 2 op
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • mąka 150 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • masło 1/2 kostki
  • mleko 4 łyżki
  • płatki migdałowe 200 g

Sposób przygotowania:

Ciasto maślane
Śmietanę, połowę cukru, jeden cukier waniliowy oraz skórkę z cytryny utrzeć na puszystą masę. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 20 minut w temperaturze 200 stopni. Zagotować mleko z masłem, resztą cukru i cukrem waniliowym, zdjąć z ognia i dodać płatki migdałowe. Masę rozsmarować na podpieczonym cieście i piec jeszcze 10-15 minut w tej samej temperaturze.