Sposób przygotowania:
Puszyste ciasto z morelami i migdałami
Morele dokładnie myję, usuwam pestki i kroję w połówki lub w ćwiartki. Jajka ucieram z cukrem (zwykłym) na puchową masę mikserem. Wyłączam mikser i od tej pory mieszam ręcznie. Dodaję śmietanę. Dodaję powoli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier migdałowy i mieszam delikatnie szpatułką. Okrągłą tortownicę smaruję lekko tłuszczem i posypuję bułką tartą lub mąką. Wylewam połowę ciasta. Układam połowę moreli, gęsto obok siebie i posypuję płatkami migdałowymi. Wylewam pozostałą część ciasta i układam resztę moreli. Na wierzch sypię cukier gruboziarnisty. Piekę w rozgrzanym piekarniku, przez około 40-45 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu można obsypać cukrem pudrem.