Sposób przygotowania:
Przekładaniec z MichałkamiBISZKOPTY
Białka ubić, dodać cukier, ubijać na sztywną masę, następnie dodać żółtka. Połączyć obie mąki razem z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy jajecznej.
Pod koniec wsypać orzechy, wymieszać i wylać na blachę.
Piec w 180 st około 20 min.
Tak samo postąpić z drugim biszkoptem, tylko nie dodawać orzechów.
MASA
Większą część mleka zagotować, a w reszcie rozpuścić obie mąki, żółtka oraz cukier wanilinowy i zalać na gotujące mleko ciągle mieszając aż zgęstnieje.
Odstawić do wystygnięcia.
MASA
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce zimnego kremu, ucierać aż masa będzie puszysta. Pod koniec dodać spirytus i drobno pokruszone cukierki Michałki.
SKŁADANIE
Na biszkopt orzechowy kładziemy połowę masy michałkowej, przykrywamy jasnym biszkoptem oraz drugą częścią masy.
SKŁADANIE
Wstawiamy na chwilę do lodówki. Wszystkie składniki na polewę kładziemy do rondelka i mieszamy na małym aż się rozpuszczą i polewa zgęstnieje. Na chwilę odstawiamy i polewamy
po placku. Wierzch dekorujemy orzechami.