Sposób przygotowania:
Makowiec z masy makowej i suchych drożdży
Do misy robota wsypać przesianą mąkę, opakowanie suchych drożdży, cukier, cukier wanilinowy, dodać żółtka, jajko, wlać stopione masło z letnim mlekiem. Hakiem robota wyrabiać na dość gęste ciasto z 8 minut. Misę nakryć talerzem i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
Masę makową dodać do miski, wsypać rodzynki, kaszę manną i dodać olejek pomarańczowy, ubite białka, łyżką wymieszać.
Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia podsypany trochę mąką, i rękoma rozciągnąć na prostokąt, na środek rozsmarować masę makową (użyłam 3/4 masy, reszta do piernika będzie), zwinąć z papierem w roladę, włożyć do blaszki i posmarować wodą ciasto..
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 45 minut, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Masę makową dodać do miski, wsypać rodzynki, kaszę manną i dodać olejek pomarańczowy, ubite białka, łyżką wymieszać.
Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia podsypany trochę mąką, i rękoma rozciągnąć na prostokąt, na środek rozsmarować masę makową (użyłam 3/4 masy, reszta do piernika będzie), zwinąć z papierem w roladę, włożyć do blaszki i posmarować wodą ciasto..
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 45 minut, przed podaniem posypać pudrem cukrem.