nulkaa22

nulkaa22

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Ciasto "Miętusek"

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne ciasto z miętową masą wykonaną dzięki miętowym landrynkom. Zaskakujący, orzeźwiający smak.

Ciasto "Miętusek" Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto "Miętusek"

 

  • Biszkopt:

 

  • jaja - 6 sztuk
  • cukier - 6 łyżek
  • mąka pszenna - 5 łyżek
  • kakao - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 opakowanie

 

  • Masa miętowa:

 

  • landrynki leśne - 20 dag
  • woda - 70 ml
  • budyń śmietankowy - 1 opakowanie
  • mleko - 400 ml
  • masło - 15 dag
  • cukier - 2 łyżki

 

  • Masa śmietanowa:

 

  • śmietana 30% - 400 ml
  • herbatniki -1 opakowanie
  • Galaretka o smaku agrestowym - 1 opakowanie
  • cukier - 2 łyżki
  • czekolada - 1 tabliczka

 

Sposób przygotowania:

Ciasto "Miętusek"
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wbijamy po jednym żółtku, ciągle ubijając. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Dajemy do jaj, miksujemy. Wylewamy na blaszkę. Pieczemy. Ściągamy skórkę. Przekrawamy na pół. Masa miętowa: Landrynki rozpuszczamy w 70 ml wody, ciągle mieszając. Z mleka odlewamy pół szklanki, a pozostałe zagotowujemy. W tej połowie szklanki rozpuszczamy budyń i cukier. Wylewamy na gotujące się mleko i dajemy syrop z cukierków. Gotujemy budyń. Studzimy. Masło ucieramy z zimnym budyniem. Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wody. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, wlewamy tężejącą galaretkę. Na biszkopt dajemy masę miętową, potem dajemy biszkopt, potem masę śmietanową, potem herbatniki. Dekorujemy roztopioną czekoladą.  
Ciasto "Miętusek"
Pieczemy biszkopt i przekrajamy go na połowę.
Ciasto "Miętusek"
Przygotowujemy syrop z cukierków miętowych.
Ciasto "Miętusek"
Ucieramy masło z miętowym budyniem i krem gotowy.
Ciasto "Miętusek"
Przekładamy cisto masami, ukłądamy herbatniki i zdobimy polewą.