misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Miętusek

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Ciasto z lekką nutką miętową.

Miętusek

Składniki:

Miętusek

 

  • 1 margaryna,
  • 4 jajka,
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 3 łyżki kakao,
  • 2 łyzeczki proszku do pieczenia,
  • 5 łyżek wody,
  • 0,5 l śmietany 30 %,
  • 10 - 15 dkg landrynek mętowych
  • 3 łyżki żelatyny,
  • 1 opak. delicji pomarańczowych
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Miętusek
Margarynę roztopić, dodać cukier,kakao, wodę, zdjąć z gazu ostudzić.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać do masy wraz z żółtkami, wymieszać . Białka ubić ze szczyptą soli , delikatnie wmieszać w ciasto, wylać na natłuszczoną blachę i piec ok 30 minut w 170 *C. Upieczone i wystudzone przekroić na pół . Landrynki żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody, wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać syrop z landryneki żelatynę., wymieszać.Układać: placek+ połowa masy+delicje (czekoladą do spodu)+ druga połowa masy+ placek+ dowolna polewa.