Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Piankowy miętusek

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Piankowy miętusek to wspaniałe ciasto na czekające nas upalne dni zbliżającego się lata. Serdecznie polecam

Piankowy miętusek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piankowy miętusek

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 3/4 szkl cukru
  • 3/4 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

 

  • Warstwa miętowa:
  • 18 dag landrynek miętowych
  • 1/4 szkl wody
  • 2 budynie śmietankowe
  • 600 ml mleka
  • 3/4 kostki margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • herbatniki około 25-30 szt

 

  • Warstwa śmietankowa;
  • galaretka agrestowa
  • 330 ml śmietany 30%
  • czekolada

Sposób przygotowania:

Piankowy miętusek
Biszkopt: Białka ubić z solą , dodać cukier , żółtka. Na końcu wymieszać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na blachę i piec 30 minut w temp 180 stopni. Warstwa miętowa: Landrynki zalej wodą i podgrzewaj do rozpuszczenia. W 1/2 szkl mleka rozmieszać budynie a resztę mleka zagotować. Wlać rozmieszane budynie i syrop z landrynek ugotować budyń i ostudzić. Margarynę utrzeć i dodać budyń. Masę wyłożyć na biszkopt i przykryć herbatnikami. Warstwa śmietankowa: Galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl wrzątku. Zimną śmietanę ubij i dodaj lekko tężejącą galaretkę. Śmietanę wyłożyć na herbatniki i zetrzeć czekoladę.
Piankowy miętusek
Białka ubić z solą , dodać cukier , żółtka. Na końcu wymieszać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Piankowy miętusek
Wylać na blachę i piec 30 minut w temp 180 stopni
Piankowy miętusek
Landrynki zalej wodą i podgrzewaj do rozpuszczenia
Piankowy miętusek
Do gotującego sie mleka wlać rozmieszane budynie i syrop z landrynek ugotować budyń i ostudzić