bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 180]

Ciasto Miętusek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne ciasto, które pachnie delikatnie miętą. Zrobiłam je po raz pierwszy i bardzo szybko znikało z talerzyków.

Ciasto Miętusek

Składniki:

Ciasto Miętusek

Biszkopt kakaowy:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem miętowy:

  • 1 litr mleka
  • 100 ml wody
  • 300 g cukierków miętowych landrynek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 25 dkg margaryny

Zielona pianka:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki agrestowe
  • 2 szklanki wody

Dodatkowo:

  • około 200 gram herbatników
  • kilka kostek gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto Miętusek
Biszkopt: ubijamy białka, dodajemy cukier i żółtka, na koniec dajemy mąkę, kakao i proszek, delikatnie mieszamy. Wykładamy na formę o wymiarach 25x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

Do garnka z grubym dnem wsypujemy cukierki, wlewamy wodę i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszamy, aż cukierki się rozpuszczą . Z mleka odlewamy pół szklanki i wsypujemy do niego budyń, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy budyń, chwilę gotujemy

i do gorącego wlewamy ciepły syrop miętowy i dokładnie mieszamy, odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce zimnego budyniu, wykładamy na biszkopt. Na krem układamy warstwę herbatników.

Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach wody, odstawiamy w zimne miejsce. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i miksujemy z zimną galaretką, wylewamy na herbatniki. Na wierzch ścieramy gorzką czekoladę.