zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2419]

Miętusek na zimno z brzoskwinią

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dziś serniczek na zimno. Lekko orzeźwiający dzięki sosowi miętowemu, który raczej przeznaczony jest do dań wytrawnych. Ale w słodkim deserze też sprawdził się świetnie. Taki wiosenny serniczek z brzoskwiniami idealny na dzisiejszy słoneczny dzień.

Miętusek na zimno z brzoskwinią Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Miętusek na zimno z brzoskwinią

 

  • 1 kg sera na sernik z wiaderka
  • 400 g śmietany 12 %
  • 2 galaretki agrestowe
  • 1 szk gorącej przegotowanej wody
  • 2 czubate łyżki sosu miętowego

 

  • 1 galaretka przeźroczysta ( winogronowa )
  • 500 ml gorącej przegotowanej wody
  • 1 puszka brzoskwiń

 

  • okrągłe biszkopty

Sposób przygotowania:

Miętusek na zimno z brzoskwinią
Galaretki agrestowe dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić.

W misce wymieszać ser, śmietanę i sos miętowy.

Potem dolewać galaretki i wymieszać.

W tortownicy rozłożyć biszkopty i wyłożyć na nie masę.

Formę wstawić do lodówki.

Gdy masa się zetnie wyłożyć na nią cząstki brzoskwiń i zalać tężejącą przeźroczystą galaretką.

Ponownie wstawić do lodówki do ścięcia.
Miętusek na zimno z brzoskwinią
na dno tortownicy wyłożyć okrągłe biszkopty
Miętusek na zimno z brzoskwinią
przygotować masę serowo śmietanową z galaretkami i sosem miętowym
Miętusek na zimno z brzoskwinią
na masie serowej jak zastygnie ułożyć brzoskwinie i zalać galaretką