Sposób przygotowania:
Ciacho miętowa kostkaBISZKOPT :
Na początku białka w temperaturze pokojowej należy oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Gdy piana jest prawie gotowa dodawać małymi porcjami cukier i cukier waniliowy i ubijać do momentu aż piana będzie sztywna. Potem zmniejszyć obroty robota lub miksera do minimum i wmieszać w pianę żółtka ale dodawać po jednym. Następnie mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao a potem dodać do przesianych składników wanilię i wymieszać. Do gotowej masy jajecznej dodawać małymi porcjami mieszankę suchych składników i delikatnie wymieszać najlepiej trzepaczką ( rózgą ).
c.d.
Na blachę o wymiarach 24 x 28 cm wyłożona papierem do pieczenia wyłożyć biszkoptową masę.
Ciasto piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni a potem wystudzić biszkopt i nasączyć wodą z sokiem z cytryny.
MASA MIĘTOWA :
Do małego rondelka wlać 1/4 szk wody i wrzucić miętowe landrynki, podgrzewać je na małym ogniu i mieszając od czasu do czasu doprowadzić do rozpuszczenia się ich. W drugim i niewielkim garnku zagotować połowę przygotowanego mleka a w drugiej połowie wymieszać budyń waniliowy z cukrem. do rozpuszczenia się budyniu., Gdy mleko się zagotuje wlać budyń oraz syrop miętowy i energicznie mieszając gotować chwilę do zgęstnienia budyniu. Zakryć szczelnie garnek i budyń wystudzić.
c.d.
Gdy wystygnie masło utrzeć na puch i ciągle ucierając dodawać do masła porcje zimnego budyniu.
Utrzeć gładką i puszystą masę
c.d.
i wyłożyć gotową na biszkopt. Wyrównać powierzchnię ale można do tego celu użyć ząbkowanej szpatułki ale nie jest to konieczne. Ciasto odstawić do lodówki niech się ścina i przygotować piankę.
PIANKA :
Galaretkę agrestową rozpuścić w gorącej i przegotowanej wodzie czyli wsypać galaretkę do wody i mieszać aż się rozpuści a potem naczynie z galaretką odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę wcześniej schłodzić a potem wyjąć z lodówki i ubić, dodać cukier i ubijać ją na sztywno. Następnie porcjami dodawać tężejącą już ale jeszcze płynną galaretkę i dokładnie wymieszać na wolnych obrotach.
c.d.
Blachę wyjąć z lodówki i na gotową piankę wyłożyć na masę miętową ale można to zrobić nierówno. Na koniec na piankę zetrzeć czekoladę na tarce o grubych oczkach. Gotowe ciasto wstawić do lodówki aby się schłodziło. Przed podaniem kroić najlepiej w kostkę.