SUPERPRZEPIS

Ciacho miętowa kostka

  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Ciacho miętowa kostka

Do upieczenia tego ciasta zainspirował mnie miętusek z bloga Ostra na słodko. Ciacho jest pyszne - polecam.

Składniki:

Ciacho miętowa kostka

BISZKOPT :

  • 4 jajka ( M )
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka kakao ( czubata )
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki mielonej wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( płaska )
  • 1/3 szk cukru

MASA MIĘTOWA :

  • 200 g miętowych landrynek
  • 1/4 szk wody
  • 1 budyń waniliowy
  • 150 g miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 350 ml mleka 3,2 %

PIANKA :

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 galaretka agrestowa
  • 3/4 szk gorącej przegotowanej wody
  • 3 łyżki cukru

DODATKOWO :

  • 50 g mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Ciacho miętowa kostka

BISZKOPT :

Ciacho miętowa kostka
Na początku białka należy oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę.

Na początku białka w temperaturze pokojowej należy oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Gdy piana jest prawie gotowa dodawać małymi porcjami cukier i cukier waniliowy i ubijać do momentu aż piana będzie sztywna. Potem zmniejszyć obroty robota lub miksera do minimum i wmieszać w pianę żółtka ale dodawać po jednym. Następnie mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao a potem dodać do przesianych składników wanilię i wymieszać. Do gotowej masy jajecznej dodawać małymi porcjami mieszankę suchych składników i delikatnie wymieszać najlepiej trzepaczką ( rózgą ).

c.d.

Ciacho miętowa kostka
Blachę o wymiarach 24 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę.

Na blachę o wymiarach 24 x 28 cm wyłożona papierem do pieczenia wyłożyć biszkoptową masę.
Ciasto piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni a potem wystudzić biszkopt i nasączyć wodą z sokiem z cytryny.

MASA MIĘTOWA :

Ciacho miętowa kostka
energicznie mieszając gotować chwilę do zgęstnienia budyniu..

Do małego rondelka wlać 1/4 szk wody i wrzucić miętowe landrynki, podgrzewać je na małym ogniu i mieszając od czasu do czasu doprowadzić do rozpuszczenia się ich. W drugim i niewielkim garnku zagotować połowę przygotowanego mleka a w drugiej połowie wymieszać budyń waniliowy z cukrem. do rozpuszczenia się budyniu., Gdy mleko się zagotuje wlać budyń oraz syrop miętowy i energicznie mieszając gotować chwilę do zgęstnienia budyniu. Zakryć szczelnie garnek i budyń wystudzić.

c.d.

Ciacho miętowa kostka
Gdy budyń wystygnie miękkie masło utrzeć i ciągle ucierając dodawać do masła porcje zimnego budyniu.

Gdy wystygnie masło utrzeć na puch i ciągle ucierając dodawać do masła porcje zimnego budyniu.
Utrzeć gładką i puszystą masę

c.d.

Ciacho miętowa kostka
Wyrównać powierzchnię ale można do tego celu użyć ząbkowanej szpatułki.

i wyłożyć gotową na biszkopt. Wyrównać powierzchnię ale można do tego celu użyć ząbkowanej szpatułki ale nie jest to konieczne. Ciasto odstawić do lodówki niech się ścina i przygotować piankę.

PIANKA :

Ciacho miętowa kostka
Następnie porcjami dodawać tężejącą już ale jeszcze płynną galaretkę i dokładnie wymieszać na wolnych obrotach.

Galaretkę agrestową rozpuścić w gorącej i przegotowanej wodzie czyli wsypać galaretkę do wody i mieszać aż się rozpuści a potem naczynie z galaretką odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę wcześniej schłodzić a potem wyjąć z lodówki i ubić, dodać cukier i ubijać ją na sztywno. Następnie porcjami dodawać tężejącą już ale jeszcze płynną galaretkę i dokładnie wymieszać na wolnych obrotach.

c.d.

Ciacho miętowa kostka
Na koniec na piankę zetrzeć czekoladę na tarce o grubych oczkach.

Blachę wyjąć z lodówki i na gotową piankę wyłożyć na masę miętową ale można to zrobić nierówno. Na koniec na piankę zetrzeć czekoladę na tarce o grubych oczkach. Gotowe ciasto wstawić do lodówki aby się schłodziło. Przed podaniem kroić najlepiej w kostkę.