Sposób przygotowania:
Ciasto słodko-wytrawne z truskawkami
Ciasto.
Drożdże kruszymy do miski, posypujemy szczyptą cukru, gdy rozpuszczą się dolewamy letnią wodę, mieszamy. Dodajemy oba rodzaje mąki, olej, szczyptę soli, zagniatamy ciasto i przekładamy do wysmarowanej 20 cm foremki, przykrywamy spód i boki foremki. Na kilkanaście minut zakrywamy ściereczką.
Potem ciasto podpiekamy w 185 C przez kilkanaście minut.
Sos.
Ocet balsamiczny mieszamy z miodem i oliwą, doprawiamy solą i pieprzem.
Nadzienie.
Rukolę i miętę płuczemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Pestki słonecznika i orzechy prażymy na suchej patelni. Kabanosy kroimy w drobne kawałki.
Opłukane truskawki przekrawamy na pół.
Na chwilę wyjmujemy podpieczone ciasto, szybko nakładamy rukolę z miętą, posypujemy bakaliami, rozkładamy kabanosy i połówki truskawek. Ciasto wkładamy ponownie do piekarnika na kilka kilkanaście minut. Pod koniec polewamy sosem i nakładamy trochę sera brie. Chociaż można to zrobić też po wyjęciu z piekarnika.
Drożdże kruszymy do miski, posypujemy szczyptą cukru, gdy rozpuszczą się dolewamy letnią wodę, mieszamy. Dodajemy oba rodzaje mąki, olej, szczyptę soli, zagniatamy ciasto i przekładamy do wysmarowanej 20 cm foremki, przykrywamy spód i boki foremki. Na kilkanaście minut zakrywamy ściereczką.
Potem ciasto podpiekamy w 185 C przez kilkanaście minut.
Sos.
Ocet balsamiczny mieszamy z miodem i oliwą, doprawiamy solą i pieprzem.
Nadzienie.
Rukolę i miętę płuczemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Pestki słonecznika i orzechy prażymy na suchej patelni. Kabanosy kroimy w drobne kawałki.
Opłukane truskawki przekrawamy na pół.
Na chwilę wyjmujemy podpieczone ciasto, szybko nakładamy rukolę z miętą, posypujemy bakaliami, rozkładamy kabanosy i połówki truskawek. Ciasto wkładamy ponownie do piekarnika na kilka kilkanaście minut. Pod koniec polewamy sosem i nakładamy trochę sera brie. Chociaż można to zrobić też po wyjęciu z piekarnika.
SylaUla