Ciasto migdałowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jajka zmiksować z cukrem. Dodać śmietanę, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie ubić. Formę do pieczenia posmarow

Ciasto migdałowe

Składniki:

Ciasto migdałowe

 

  • Ciasto:
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 mały proszek do pieczenia,
  • 500 ml śmietany kremówki (36%).
  • Polewa:
  • 1 szklanka cukru,
  • 20 dag masła lub margaryny,
  • 4 łyżki mleka,
  • 15 dag płatków migdałowych.

Sposób przygotowania:

Ciasto migdałowe
Jajka zmiksować z cukrem. Dodać śmietanę, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie ubić.

Formę do pieczenia posmarować masłem lub olejem, oprószyć bułką tartą. Ciasto rozłożyć na blasze, piec około 10 minut.

Masło lub margarynę rozpuścić. Dodać mleko i cukier, wymieszać. Przygotowaną polewą polać podpieczone ciasto, posypać płatkami migdałowymi, ponownie wstawić do piekarnika na 10-15 minut.