magdalennab

magdalennab

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Ciasto migdałowe z polewą kokosową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne ciasto migdałowe z polewą kokosową

Ciasto migdałowe z polewą kokosową

Składniki:

Ciasto migdałowe z polewą kokosową

 

  • Ciasto:

 

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mleczka kokosowego z puszki

 

  • Polewa kokosowa:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka soku ananasowego
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej

Sposób przygotowania:

Ciasto migdałowe z polewą kokosową
Wyściel spód tortownicy pergaminem. Przygotuj ciasto: przesiej mąkę do miski, dodaj proszek do pieczenia i sól, wymieszaj i odstaw. W oddzielnej misce ubij jajka z cukrem (co najmniej 3 minuty mikserem na najwyższych obrotach). Dodaj olejek migdałowy i - po łyżce - mąkę z proszkiem do pieczenia. Cały czas mieszając, wlewaj mleczko kokosowe. Mieszaj tak długo, aż ciasto będzie gładkie i jednolite, niezbyt gęste. Nie ubijaj mikserem! Wlej ciasto do przygotowanej tortownicy. Piecz około 30 minut w temp. 170°C. Gdy ciasto wystygnie, wyjmij je z formy. Przygotuj polewę: zmiksuj sok ananasowy z mąką kukurydzianą, odłóż na bok. Zagotuj mleczko kokosowe i cukier, cały czas mieszając. Wlej mąkę wymieszaną z sokiem ananasowym, nie przerywając mieszania. Gotuj kilka minut na średnim ogniu. Gdy zobaczysz, że masa zaczyna gęstnieć, gotuj jeszcze minutę. Zdejmij z ognia i polej ciasto. Ta masa może być także podawana jako deser dla jednej lub dwóch osób, ale uwaga: krem jest bardzo słodki!