Sposób przygotowania:
Ciasto migdałowe z polewą kokosową
Wyściel spód tortownicy pergaminem. Przygotuj ciasto: przesiej mąkę do miski, dodaj proszek do pieczenia i sól, wymieszaj i odstaw. W oddzielnej misce ubij jajka z cukrem (co najmniej 3 minuty mikserem na najwyższych obrotach). Dodaj olejek migdałowy i - po łyżce - mąkę z proszkiem do pieczenia. Cały czas mieszając, wlewaj mleczko kokosowe. Mieszaj tak długo, aż ciasto będzie gładkie i jednolite, niezbyt gęste. Nie ubijaj mikserem! Wlej ciasto do przygotowanej tortownicy. Piecz około 30 minut w temp. 170°C. Gdy ciasto wystygnie, wyjmij je z formy. Przygotuj polewę: zmiksuj sok ananasowy z mąką kukurydzianą, odłóż na bok. Zagotuj mleczko kokosowe i cukier, cały czas mieszając. Wlej mąkę wymieszaną z sokiem ananasowym, nie przerywając mieszania. Gotuj kilka minut na średnim ogniu. Gdy zobaczysz, że masa zaczyna gęstnieć, gotuj jeszcze minutę. Zdejmij z ognia i polej ciasto. Ta masa może być także podawana jako deser dla jednej lub dwóch osób, ale uwaga: krem jest bardzo słodki!
sandra200