Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Ciasto "Milky Way" z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wspaniałe ciasto dla dużych i małych łasuchów- kakaowy biszkopt przełożony kremem o smaku popularnego batonika "Milky Way" i świeżymi truskawkami. Pyszne na każdą okazję!

Ciasto "Milky Way" z truskawkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto "Milky Way" z truskawkami

Biszkopt:

  • 6 jaj
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 3 łyżki oleju

Krem:

Polewa:

  • 200 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Ciasto "Milky Way" z truskawkami

Przygotowanie suchych składników:

Ciasto "Milky Way" z truskawkami
Suche składniki wymieszane ze sobą w misce

Przesiane mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia.

Oddzielanie żółtek od białek:

Ciasto "Milky Way" z truskawkami
Żółtka jaj dokładnie oddzielone od białek

Żółtka dokładnie oddzielić od białek.

Przygotowanie ciasta:

Ciasto "Milky Way" z truskawkami
Białka jaj ubite na sztywną, lśniącą pianę

Białka ubić na sztywno pod koniec wsypując stopniowo cukier. Powoli dodać rozmieszane widelcem żółtka i całość zmiksować.

Ciasto przed upieczeniem:

Ciasto "Milky Way" z truskawkami
Masa na biszkopt kakaowy przed upieczeniem

Masę przelać do tortownicy o średnicy 30 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia. Piec do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 35-40 minut. Biszkopt wystudzić najlepiej przez całą noc.

Przygotowanie kremu:

Ciasto "Milky Way" z truskawkami
Miękkie masło w trakcie ucierania na puch

Mleko zagotować z dodatkiem cukrów i wystudzić aż będzie zimne. Masło utrzeć na puch mikserem. Cały czas miksując dodać wystudzone mleko. Następnie nadal miksując dodać mleko w proszku i miksować, aż powstanie gładki krem bez grudek.

Przekrawanie biszkoptu:

Ciasto "Milky Way" z truskawkami
Kakaowy biszkopt przekrojony na dwa równe blaty

Biszkopt przekroić na dwie równe części.

Przekładanie ciasta:

Ciasto "Milky Way" z truskawkami
Truskawki wyłożone na krem o smaku milky way

Rozprowadzić połowę masy, ułożyć umyte, dokładnie osuszone i pozbawione szypułek truskawki. Wyłożyć pozostały krem. Przykryć drugą połową biszkoptu.

Smarowanie ciasta polewą:

Ciasto "Milky Way" z truskawkami
Gotowe ciasto z rozprowadzoną na wierzchu polewą

Połamaną czekoladę i masło wrzucić do rondelka i roztopić na najmniejszym ogniu ciągle mieszając. Rozprowadzić po wierzchu ciasta. Ciasto podawać gdy polewa i krem zastygnie (wcześniej włożyć do lodówki na godzinę). Smacznego!