Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto miodowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Po ostudzeniu przełożyć masą serową lub masą z kaszą manną

Ciasto miodowe

Składniki:

Ciasto miodowe

 

  • 4 szkl mąka,
  • 6 łyżek miód naturalny,
  • 2 szt jajka,
  • 20 dag masło,
  • 1 szkl cukier puder,
  • 1,5 łyżeczki soda oczyszczona Prymat,
  • 2 łyżeczki cukier wanilinowy,
  • 1 szkl śmietana

 

Sposób przygotowania:

Ciasto miodowe
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać masło i dokładnie posiekać nożem. Następnie wbić jajka dodać cukier puder, cukier waniliowy, rozpuszczony miód, sodę rozmieszaną z łyżką wody i śmietanę. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na pół godz. Ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować, położyć na przygotowanej blaszce, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor. Upiec 4 placki.

Tagi:

jajko jajka