Sposób przygotowania:
Ciasto miodowe z kremem czekoladowym
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z soda oraz cukrem, dodać pokrojoną w kostkę margarynę, jajko i płynny miód. Szybko zagnieść ciasto i podzielić je na pół, następnie rozwałkować na dwa jednakowe placki na wielkość blaszki ( 33 cm na 22 cm) w której będziemy piec. Ciasto piec osobno w temp.180 st około 13- 15 minut na blaszce wyłożonej papierem ( najlepiej ciasto wałkować od razu na papierze i z nim przenosić na blaszkę).
Krem budyniowy:
1 szklankę mleka zagotować, a w drugiej wymieszać żółtka z mąką, następnie wlać do gotującego się mleka, mieszając gotować do zgęstnienia. Czekoladę połamać i dodać do gorącego budyniu, mieszać do momentu jej rozpuszczenia, odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć z cukrem na gładki krem w trakcie ucierania dodając zimny budyń, 20 dag orzeszków ziemnych delikatnie posiekać i na koniec dodać do gotowego kremu budyniowego.
Krem śmietankowy:
Żelatynę zalać 1/4 szklanki wody i kiedy napęcznieje podgrzewając rozpuścić, a następnie przestudzić.
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru, pod koniec ubijania delikatnie dodajemy przestudzoną żelatynę.
Upieczony i wystudzony jeden blat ciasta miodowego układamy na dnie formy, smarujemy całym kremem budyniowym i przykrywamy drugim ciastem miodowym, następnie wykładamy cała śmietankę i posypujemy resztą orzeszków ziemnych oraz spora ilością zestruganych wiórek z czekolady. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Krem budyniowy:
1 szklankę mleka zagotować, a w drugiej wymieszać żółtka z mąką, następnie wlać do gotującego się mleka, mieszając gotować do zgęstnienia. Czekoladę połamać i dodać do gorącego budyniu, mieszać do momentu jej rozpuszczenia, odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć z cukrem na gładki krem w trakcie ucierania dodając zimny budyń, 20 dag orzeszków ziemnych delikatnie posiekać i na koniec dodać do gotowego kremu budyniowego.
Krem śmietankowy:
Żelatynę zalać 1/4 szklanki wody i kiedy napęcznieje podgrzewając rozpuścić, a następnie przestudzić.
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru, pod koniec ubijania delikatnie dodajemy przestudzoną żelatynę.
Upieczony i wystudzony jeden blat ciasta miodowego układamy na dnie formy, smarujemy całym kremem budyniowym i przykrywamy drugim ciastem miodowym, następnie wykładamy cała śmietankę i posypujemy resztą orzeszków ziemnych oraz spora ilością zestruganych wiórek z czekolady. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
robaczek