SUPERPRZEPIS

Ciasto miodowe z makową wkładką

  • Reniz
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Ciasto miodowe z makową wkładką Więcej zdjęć (7)

Ciasto miodowe z makowym biszkoptem to ciekawe zestawienie, które łączy masa z kaszy manny i warstwa marmolady.

Składniki:

Ciasto miodowe z makową wkładką

 

  • Ciasto miodowe:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 12 dag masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 7-8 dag cukru pudru
  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 3 łyżki mielonego maku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
  • Masa z kaszy manny:
  • 2 szkl mleka
  • 1/2 szkl kaszy manny
  • 20 dag masła
  • 15 dag cukru pudru
  • spirytus lub sok z cytryny
  • aromat migdałowy
  • Poncz:
  • 1/2 szkl przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z cytryny
  • Pozostałe składniki:
  • 10 dag czekolady deserowej
  • 2 łyżki śmietany
  • krokant
  • 10-15 dag marmolady

Sposób przygotowania:

Ciasto miodowe z makową wkładką
Ciasto miodowe:

Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, cukier waniliowy, cukier puder, miód i śmietanę wymieszaną z sodą. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Następnie podzielić na 2 części, rozwałkować i włożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 34/25 cm.Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.

Biszkopt z makiem:

Jajka z cukrem ubić na parze do białości, następnie zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, połączyć z masą jajeczną, dodać mak, aromat, bułkę tartą, delikatnie wymieszać. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o takiej samej wielkości jak ciasto miodowe. Upiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Masa z kaszy manny:

Do gotującego się mleka z dodatkiem odrobiny soli ciągle mieszając wsypać kaszę mannę i ugotować, ostudzić.Masło z cukrem pudrem utrzeć dodając po łyżce zimnej kaszki. Doprawić do smaku spirytusem lub sokiem z cytryny i aromatem.

Upieczone, zimne ciasto skropić ponczem. Na placek miodowy wyłożyć połowę masy, wyrównać. Biszkopt makowy posmarować cienką warstwą marmolady i położyć na placek z masą. Następnie z drugiej strony biszkopt posmarować marmoladą, wyłożyć masę, wyrównać, przykryć ciastem miodowym, obciążyć deseczką i odłożyć w chłodne miejsce.

Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietaną, oblać ciasto i posypać krokantem.
Ciasto miodowe z makową wkładką
Mąkę posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki.
Ciasto miodowe z makową wkładką
Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę wymieszaną z makiem i proszkiem do pieczenia.
Ciasto miodowe z makową wkładką
Masło z cukrem pudrem utrzeć dodając stopniowo zimną, ugotowaną kaszkę.
Ciasto miodowe z makową wkładką
Na upieczone ciasto miodowe wyłożyć połowę masy.
Ciasto miodowe z makową wkładką
Biszkopt makowy posmarować marmoladą i ułożyć na masę.
Ciasto miodowe z makową wkładką
Ciasto oblać czekoladą i posypać krokantem.