Sposób przygotowania:
Ciasto miodowe z makową wkładką
Ciasto miodowe:
Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, cukier waniliowy, cukier puder, miód i śmietanę wymieszaną z sodą. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Następnie podzielić na 2 części, rozwałkować i włożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 34/25 cm.Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.
Biszkopt z makiem:
Jajka z cukrem ubić na parze do białości, następnie zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, połączyć z masą jajeczną, dodać mak, aromat, bułkę tartą, delikatnie wymieszać. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o takiej samej wielkości jak ciasto miodowe. Upiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Masa z kaszy manny:
Do gotującego się mleka z dodatkiem odrobiny soli ciągle mieszając wsypać kaszę mannę i ugotować, ostudzić.Masło z cukrem pudrem utrzeć dodając po łyżce zimnej kaszki. Doprawić do smaku spirytusem lub sokiem z cytryny i aromatem.
Upieczone, zimne ciasto skropić ponczem. Na placek miodowy wyłożyć połowę masy, wyrównać. Biszkopt makowy posmarować cienką warstwą marmolady i położyć na placek z masą. Następnie z drugiej strony biszkopt posmarować marmoladą, wyłożyć masę, wyrównać, przykryć ciastem miodowym, obciążyć deseczką i odłożyć w chłodne miejsce.
Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietaną, oblać ciasto i posypać krokantem.
Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, cukier waniliowy, cukier puder, miód i śmietanę wymieszaną z sodą. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Następnie podzielić na 2 części, rozwałkować i włożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 34/25 cm.Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.
Biszkopt z makiem:
Jajka z cukrem ubić na parze do białości, następnie zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, połączyć z masą jajeczną, dodać mak, aromat, bułkę tartą, delikatnie wymieszać. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o takiej samej wielkości jak ciasto miodowe. Upiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Masa z kaszy manny:
Do gotującego się mleka z dodatkiem odrobiny soli ciągle mieszając wsypać kaszę mannę i ugotować, ostudzić.Masło z cukrem pudrem utrzeć dodając po łyżce zimnej kaszki. Doprawić do smaku spirytusem lub sokiem z cytryny i aromatem.
Upieczone, zimne ciasto skropić ponczem. Na placek miodowy wyłożyć połowę masy, wyrównać. Biszkopt makowy posmarować cienką warstwą marmolady i położyć na placek z masą. Następnie z drugiej strony biszkopt posmarować marmoladą, wyłożyć masę, wyrównać, przykryć ciastem miodowym, obciążyć deseczką i odłożyć w chłodne miejsce.
Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietaną, oblać ciasto i posypać krokantem.