Sposób przygotowania:
Ciasto miodowo-kakaowe
Ciasto: Miód rozpuścić, ostudzić. Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier puder, cukier waniliowy, jajka, miód, śmietanę i sodę. Wszystko razem dokładnie posiekać, podzielić na 2 części. Jedną część połączyć z przesianym kakao i zagnieść 2 kolory ciasta. Rozwałkować, ułożyć na dużej blaszce, ( 23/37) włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor 4 placki.
Masa: Na gotujące się mleko ciągle mieszając wsypać kaszę mannę i gotować przez 8-10 minut. Następnie przykryć i pozostawić do ostudzenia. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę, dodając stopniowo zimną kaszkę. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, spirytusem i aromatem. Upieczone i zimne blaty skropić ponczem, przełożyć 2 razy masą 1 raz marmoladą. Obciążyć. Po kilku godzinach oblać polewą i posypać startą na tarce nadziewaną czekoladą. Smacznego.
Masa: Na gotujące się mleko ciągle mieszając wsypać kaszę mannę i gotować przez 8-10 minut. Następnie przykryć i pozostawić do ostudzenia. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę, dodając stopniowo zimną kaszkę. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, spirytusem i aromatem. Upieczone i zimne blaty skropić ponczem, przełożyć 2 razy masą 1 raz marmoladą. Obciążyć. Po kilku godzinach oblać polewą i posypać startą na tarce nadziewaną czekoladą. Smacznego.
zbysiowa
OktawiaG