Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto miodowo-kakaowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ciasto miodowe z masą z kaszy manny z rumowym aromatem to smaki mojego dzieciństwa, zawsze bardzo smakuje.

Ciasto miodowo-kakaowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto miodowo-kakaowe

 

  • Ciasto:
  • 4 szkl mąki pszennej
  • 20 dag miodu
  • 20 dag masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 15 dag cukru pudru
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżki kakao
  • Masa z kaszy manny:
  • 3 szkl mleka
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 25 dag masła
  • 15 dag cukru pudru
  • sok z cytryny
  • spirytus
  • aromat rumowy
  • Pozostałe składniki:
  • 40 dag marmolady
  • polewa czekoladowa
  • 5 dag czekolady nadziewanej
  • Poncz:
  • 1/2 szkl przegotowanej wody
  • 1 łyżka spirytusu
  • 2 łyżeczki cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto miodowo-kakaowe
Ciasto: Miód rozpuścić, ostudzić. Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier puder, cukier waniliowy, jajka, miód, śmietanę i sodę. Wszystko razem dokładnie posiekać, podzielić na 2 części. Jedną część połączyć z przesianym kakao i zagnieść 2 kolory ciasta. Rozwałkować, ułożyć na dużej blaszce, ( 23/37) włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor 4 placki.

Masa: Na gotujące się mleko ciągle mieszając wsypać kaszę mannę i gotować przez 8-10 minut. Następnie przykryć i pozostawić do ostudzenia. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę, dodając stopniowo zimną kaszkę. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, spirytusem i aromatem. Upieczone i zimne blaty skropić ponczem, przełożyć 2 razy masą 1 raz marmoladą. Obciążyć. Po kilku godzinach oblać polewą i posypać startą na tarce nadziewaną czekoladą. Smacznego.  
Ciasto miodowo-kakaowe
Do mąki dodać miód i posostałe składniki podzielić na 2 części
Ciasto miodowo-kakaowe
Do jednej dodać kakao i zagnieść 2 kolory ciasta
Ciasto miodowo-kakaowe
Ugotowaną kaszę mannę utrzeć z masłem przyprawić do smaku
Ciasto miodowo-kakaowe
Przełożyć ciasto oblać polewą i posypać startą czekoladą