reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Ciasto " Mleczna kanapka"

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

To ciasto dla tych co lubią, albo przynajmniej nie przeszkadza im smak mleka w proszku. Wzorowane na batona o tej nazwie, mnie jednak wydaję sie, że do oryginału trochę mu brakuje.

Ciasto " Mleczna kanapka"

Składniki:

Ciasto " Mleczna kanapka"

 

  • biszkopt

 

  • 6 jaj

 

  • 160 g cukru

 

 

 

  • 2 łyżki oleju

 

  • 2łyżki octu śliwkowego (może być zwykły lub jabłkowy)

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

 

  • Krem:

 

 

  • 160g cukru

 

  • 2 łyżki cukru waniliowego

 

 

 

  • sok z małej cytryny lub z połowy dużej

 

 

 

  • Polewa:
  • 1/2 kostki palmy
  • 3 łyżki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao

 

 

 

 

 

  • Dodatkowo

 

 

  • 4-5 łyżek ulubionego dżemu ( u mnie powidła)

Sposób przygotowania:

Ciasto " Mleczna kanapka"

ciasto

Ciasto " Mleczna kanapka"
ciasto przekładamy na blaszke wyłożoną papierem do pieczenia

Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Oddzielamy białka od żółtek i białka ubijamy z szczyptą soli na sztywno.
Do ubitych białek delikatnie dodajemy cukier, po jednym żółtku i już mieszając ręcznie po łyżce mąki.
Masę wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 175 stopni około 35 -40 minut i sprawdzamy suchość patyczkiem.

krem

Ciasto " Mleczna kanapka"
masło ucieramy na puszysto i partiami dodajemy reszte skądników

Masło ucieramy na puszysto, dodajemy cukier, mleko i na końcu partiami mleko w proszku i sok z cytryny.

składanie ciasta

Ciasto " Mleczna kanapka"
jeden blat smarujemy ulubionym dżemem, wykładamy krem

Zimne przekrawamy na dwa blaty- jeden przekłądamy z powrotem na blaszkę i smarujemy dżemem.
Gotowy krem przekładamy na jeden blat ciasta, przykrywamy drugim i lekko dociskamy na górę wylewamy polewę
Rozpuszczamy palmę i dodajemy pozostałe składniki.
Gotujemy wszystko razem do połączenia składników i zgęstnienia masy- 5-7 minut.
Ciepłą polewę wylewamy na ciasto.

Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin :)

Z lodówki wyciągamy minimum pół godziny przed podaniem.