Sposób przygotowania:
Ciasto " Młody jęczmień z jagodami"Ciasto
Mąkę mieszamy z młodym jęczmieniem. Całe jaja ubijamy z oboma cukrami do białości, potem powoli dosypujemy suche składniki, mieszamy łyżką.
Masę dzielimy na trzy równe części i przekładamy do trzech 15 cm tortownic , wysmarowanych margaryną i wysypanych mąką kukurydzianą.
Ciasta pieczemy w 180-170 C do lekkiego przyrumienienia. Studzimy.
masa
Owoce płuczemy i osuszamy na sitku.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
Śmietanę ubijamy, gdy będzie sztywna dodajemy cukier, sok z cytryny, jagody i na koniec płynną żelatynę.
składanie ciasta
Pierwszy krążek biszkoptu smarujemy 2-3 łyżkami konfitury, potem nakładamy kilka łyżek masy.
Nakładamy drugi krążek, lekko dociskamy, nadmiar masy rozprowadzamy po bokach ciasta. Przykrywamy konfiturą i masą , identycznie postępujemy z trzecim krążkiem.
Po wierzchu rozsmarowujemy ostatnią warstwę masy śmietankowej.
dekoracja
Na około torcika układamy chipsy czekoladowe. Chłodną ale jeszcze płynną czekoladą z mlekiem polewamy wierzch torcika.
Schładzamy w lodówce kilka godzin.