CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Ciasto " Młody jęczmień z jagodami"

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonałe ciasto biszkoptowe zabarwione młodym jęczmieniem i skarby lasu czyli jagody lub borówki. Wszystko doskonale połączone.

Ciasto " Młody jęczmień z jagodami"

Składniki:

Ciasto " Młody jęczmień z jagodami"

Ciasto

masa

  • 250 ml śmietany 30 %
  • 150-155 g jagód lub borówek
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny
  • 25 ml gorącej wody
  • 80 g konfitury jagodowej

polewa czekoladowa

  • ok. 70 g gorzkiej czekolady
  • 4-5 łyżeczek mleka
  • chipsy czekoladowe

Sposób przygotowania:

Ciasto " Młody jęczmień z jagodami"

Ciasto

Ciasto " Młody jęczmień z jagodami"
studzimu trzy zielone placki biszkoptowe

Mąkę mieszamy z młodym jęczmieniem. Całe jaja ubijamy z oboma cukrami do białości, potem powoli dosypujemy suche składniki, mieszamy łyżką.

Masę dzielimy na trzy równe części i przekładamy do trzech 15 cm tortownic , wysmarowanych margaryną i wysypanych mąką kukurydzianą.

Ciasta pieczemy w 180-170 C do lekkiego przyrumienienia. Studzimy.

masa

Ciasto " Młody jęczmień z jagodami"
śmietanę dokładnie ubijamy i dodajemy owoce

Owoce płuczemy i osuszamy na sitku.

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.

Śmietanę ubijamy, gdy będzie sztywna dodajemy cukier, sok z cytryny, jagody i na koniec płynną żelatynę.

składanie ciasta

Ciasto " Młody jęczmień z jagodami"
krążki biszkoptów nakładamy na siebie na przemian z konfiturą i masą

Pierwszy krążek biszkoptu smarujemy 2-3 łyżkami konfitury, potem nakładamy kilka łyżek masy.

Nakładamy drugi krążek, lekko dociskamy, nadmiar masy rozprowadzamy po bokach ciasta. Przykrywamy konfiturą i masą , identycznie postępujemy z trzecim krążkiem.
Po wierzchu rozsmarowujemy ostatnią warstwę masy śmietankowej.

dekoracja

Ciasto " Młody jęczmień z jagodami"
ciasto dekorujemy chipsami czekoladowymi

Na około torcika układamy chipsy czekoladowe. Chłodną ale jeszcze płynną czekoladą z mlekiem polewamy wierzch torcika.

Schładzamy w lodówce kilka godzin.


Tagi:

ciasto