SUPERPRZEPIS

Ciasto z jagodami.

  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Ciasto z jagodami. Więcej zdjęć (3)

Ciasto pachnące wspomnieniami i kuchnią babci.

Składniki:

Ciasto z jagodami.

 

  • Ciasto;
  • 1/2 kg mąki
  • 20 dag margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 2 szklanki jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki budyniu
  • migdały w płatkach
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Ciasto z jagodami.
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami w trakcie ucierania dodawać porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko na koniec wymieszać ostrożnie z pianą ubitą z białek. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną blaszkę (33cm na 22cm) po wierzchu posypać jagodami wymieszanymi z cukrem i proszkiem budyniowym po jagodach posypać sporą ilością migdałowych płatków. Piec do 40 min w temp. 190st po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Ciasto z jagodami.
na ciasto wyłożyć jagody i posypać migdałami
Ciasto z jagodami.
Ciasto zaraz pop upieczeniu posypać sporą ilością cukru