Sposób przygotowania:
Mocno czekoladowy torcik
Przygotowujemy ciasto. Czekoladę rozpuszczamy na kąpieli wodnej. Oddzielamy żółtka od białek. Masło ucieramy razem z cukrami na puszystą masę. Nadal ucierając dodajemy po jednym żółtku. Następnie wlewamy przestudzoną czekoladę, mieszamy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy do ciasta czekoladowego. Mieszamy. Wykładamy na tortownicę (śr. 24cm), wyłożoną pergaminem. Pieczemy około 60 minut w temp. 180 stopni. Ciasto studzimy, wyjmujemy z formy i przekrawamy na dwa krążki. Przygotowujemy krem. Czekoladę rozpuszczamy na kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na sztywno z fixem i cukrem pudrem (troszkę zostawiamy do dekoracji). Stopniowo dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Połową przygotowanego kremu przekładamy czekoladowe placki. Boki oraz wierzch smarujemy pozostałym kremem. Boki obsypujemy startą białą czekoladą. Wierzch dekorujemy kremem i rozpuszczoną ciemną czekoladą.
2milutka
marietta
iziona
marietta