V_kuchareczka

V_kuchareczka

Szef Kuchni
[Przepisów: 62]

Ciasto morelowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruche, lekkie ciasto z morelami..

Ciasto morelowe

Składniki:

Ciasto morelowe

 

  • 50 dag mąki
  • 50 dag masła
  • 1/2 kg moreli
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki rumu
  • 1,5 łyżki śmietany
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sól

Sposób przygotowania:

Ciasto morelowe
Najpierw należy utrzeć 35 dag masła z cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli. Dodać jajka i rum. 30 dag mąki należy wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do utartej masy ucierając jeszcze przez chwilę. Następnie dodajemy śmietanę. Formę do pieczenia należy wyłożyć papierem do pieczenia, gęstą masę wylać , ułożyć na to umyte, pokrojone morele. 15 dag masła, 20 dag mąki, 10 dag cukru pudru, cynamon należy dokładnie ze sobą wymieszać i rozkruszyć. Całą kruszonkę należy posypać na wierzch ciasta, piec w piekarniku przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Tagi:

jajko jajka