Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Ciasto morelowo - truskawkowo - marcepanowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto w smaku jest bardzo dobre. Smak truskawek i moreli, które są kwaskowate świetnie komponują się z masą marcepanową, która z kolei jest słodka.

Ciasto morelowo - truskawkowo - marcepanowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto morelowo - truskawkowo - marcepanowe

Ciasto kruche:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej typ 2000
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

Piana:

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie budyniu truskawkowego

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Ciasto morelowo - truskawkowo - marcepanowe

1.

Ciasto morelowo - truskawkowo - marcepanowe
Wsypanie do miski mąki pszennej, mąki orkiszowej i cukru brązowego

Przygotowałam miskę, do której przesiałam mąkę pszenną oraz mąkę orkiszową, a także wsypałam cukier brązowy.

2.

Ciasto morelowo - truskawkowo - marcepanowe
Dodanie do miski żółtek, chłodnego masła i proszku do pieczenia

Z jajek wiejskich oddzieliłam żółtka, które dodałam do miski. Chłodne masło z lodówki pokroiłam na mniejsze części i również dodałam do składników.

Wsypałam na końcu proszek do pieczenia.

3.

Ciasto morelowo - truskawkowo - marcepanowe
Wyrobienie ciasta na jednolitą masę i schłodzenie w lodówce

Wszystkie składniki na kruche ciasto wyrobiłam dokładnie rękami.

Następnie ciasto zawinęłam w folię silikonową i włożyłam do lodówki, aby się schłodziło.

4.

Ciasto morelowo - truskawkowo - marcepanowe

Przygotowałam małą blaszkę, którą wyłożyłam papierem do pieczenia. Następnie wyłożyłam 2/3 ciasta.

Wcześniej nagrzałam piekarnik do 180 stopni i włożyłam ciasto na około 20 minut, aby się tylko podpiekło.

5.

Ciasto morelowo - truskawkowo - marcepanowe

Spód ciasta ostudziłam. Później gotową masę marcepanową pokroiłam nożem na plastry i ułożyłam na cieście.

6.

Ciasto morelowo - truskawkowo - marcepanowe

Świeże truskawki umyłam , usunęłam szypułki, a potem poukładałam na marcepanie.

7.

Ciasto morelowo - truskawkowo - marcepanowe

Wcześniej ubiłam mikserem pianę ze szczyptą soli. Następnie dodałam budyń truskawkowy w proszku i jeszcze trochę zmiksowałam.

Potem pianę wyłożyłam na truskawki.

8.

Ciasto morelowo - truskawkowo - marcepanowe

Świeże morele umyłam, wypestkowałam i podzieliłam na ćwiartki. Owoce te poukładałam na pianie.

9.

Ciasto morelowo - truskawkowo - marcepanowe

Teraz wyjęłam pozostałe schłodzone ciasto i poskubałam je w palcach na morele.

10.

Ciasto morelowo - truskawkowo - marcepanowe

Piekarnik nagrzałam do 180 stopni C i wstawiłam ciasto na około 40 minut.

11.

Ciasto morelowo - truskawkowo - marcepanowe

Ciasto ostudziłam w piekarniku. Gdy było chłodne posypałam je cukrem pudrem.

12.

Ciasto morelowo - truskawkowo - marcepanowe

Smacznego !


Tagi:

ciasto owoce