Sposób przygotowania:
Ciasto morelowo - truskawkowo - marcepanowe1.
Przygotowałam miskę, do której przesiałam mąkę pszenną oraz mąkę orkiszową, a także wsypałam cukier brązowy.
2.
Z jajek wiejskich oddzieliłam żółtka, które dodałam do miski. Chłodne masło z lodówki pokroiłam na mniejsze części i również dodałam do składników.
Wsypałam na końcu proszek do pieczenia.
3.
Wszystkie składniki na kruche ciasto wyrobiłam dokładnie rękami.
Następnie ciasto zawinęłam w folię silikonową i włożyłam do lodówki, aby się schłodziło.
4.
Przygotowałam małą blaszkę, którą wyłożyłam papierem do pieczenia. Następnie wyłożyłam 2/3 ciasta.
Wcześniej nagrzałam piekarnik do 180 stopni i włożyłam ciasto na około 20 minut, aby się tylko podpiekło.
5.
Spód ciasta ostudziłam. Później gotową masę marcepanową pokroiłam nożem na plastry i ułożyłam na cieście.
6.
Świeże truskawki umyłam , usunęłam szypułki, a potem poukładałam na marcepanie.
7.
Wcześniej ubiłam mikserem pianę ze szczyptą soli. Następnie dodałam budyń truskawkowy w proszku i jeszcze trochę zmiksowałam.
Potem pianę wyłożyłam na truskawki.
8.
Świeże morele umyłam, wypestkowałam i podzieliłam na ćwiartki. Owoce te poukładałam na pianie.
9.
Teraz wyjęłam pozostałe schłodzone ciasto i poskubałam je w palcach na morele.
10.
Piekarnik nagrzałam do 180 stopni C i wstawiłam ciasto na około 40 minut.
11.
Ciasto ostudziłam w piekarniku. Gdy było chłodne posypałam je cukrem pudrem.
12.
Smacznego !