Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Ciasto morelowo- jogurtowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto owocowe dla całej rodziny. Takie, które pachnie jesienią...

Ciasto morelowo- jogurtowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto morelowo- jogurtowe

 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 25 dag margaryny
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • kilka moreli
  • 4- 5 łyżek płatek migdałowych

Sposób przygotowania:

Ciasto morelowo- jogurtowe
Mąkę przesiewamy do miseczki wraz z kakao i proszkiem do pieczenia. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Całe jajka miksujemy z cukrem waniliowym i cukrem na puszystą masę. Do jajek dodawać po łyżce mąki, następnie jogurt naturalny i rozpuszczoną margarynę. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, następnie ułożyć na wierzchu pokrojone w ósemki morele. Ciasto posypać płatkami migdałowymi. Piec przez około 30- 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ciasto morelowo- jogurtowe
Ciasto morelowe, ciasto z morelami, ciasto z płatkami migdałowymi

Tagi:

jajko jajka