jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Morelowo-brzoskwiniowy mazurek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Dekoracje można wykonać dowolną. Ja wykorzystał fakt, że zostało mi trochę ciasta i wykonałam z niego wielkanocne jajeczka!

Morelowo-brzoskwiniowy  mazurek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Morelowo-brzoskwiniowy mazurek

 

  • Tortownica prostokątna
  • Ciasto:
  • 40 dag mąki,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 20 dag margaryny,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtko,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Wypełnienie:
  • Słoik dżemu brzoskwiniowego (dobrej jakości) – u mnie 400ml,
  • 2-3 łyżki galaretki pomarańczowej,
  • Około 150 g suszonych moreli,
  • 1,5 tabliczki białej czekolady,
  • 2 łyżki mleka,
  • Dodatkowo:
  • Około 4-6 kostek mlecznej czekolady do dekoracji upieczonych jajek

 

Sposób przygotowania:

Morelowo-brzoskwiniowy mazurek
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części mniej więcej w proporcji 2/3 do 1/3. Większą cześć wałkujemy na grubość około 7 mm i wykładamy nią dno tortownicy. Boki ciasta smarujemy białkiem (Przylepimy do nich zaplecione wałeczki). Z pozostałej części ciasta formujemy wałeczki. Zaplatamy po dwa i obtaczamy nimi boki ciasta. Jeśli zostanie nam ciasta wałkujemy go i wycinamy z niego ciasteczka w kształcie jajek ( u mnie wyszło 3 jajeczka!). Posłużą one jako dekoracja mazurka. Dno wyłożonego ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy około 30 minut w 180˚C. Oddzielnie pieczemy wycięte jajeczka. Gotowy, upieczony kruchy blat studzimy. WYPEŁNIENIE: Dżem , który kupiłam był dość rzadki, więc zagęściłam go galaretką (by mazurek dobrze się kroił, a dżem nie wypływał podczas krojenia). Aby zagęścić dżem przekładamy go do garnka, zagotowujemy i dodajemy do niego sypką galaretkę. Po rozpuszczeniu galaretki dżem odstawiamy do ostygnięcia. Zimny wykładamy na upieczony blat, wyrównujemy powierzchnie. Morele kroimy w paseczki (ważne by morele były miękkie, wówczas mazurek jest bardziej apetyczny-więc przy ich zakupie warto zwrócić na to uwagę). Tak przygotowany mazurek odstawiamy do chłodu na około 0,5 godzimy by dżem zastygł. Po tym czasie mazurek wyjmujemy. Białą czekoladę łamiemy w kostki i rozpuszczamy z dodatkiem 2 łyżek mleka. Rozpuszczoną czekoladę wylewamy na morele. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady. Między czasie rozpuszczamy mleczną czekoladę i dekorujemy nią jajeczka. Tak przygotowane układamy dowolnie na gotowym mazurku.
Morelowo-brzoskwiniowy  mazurek
Gotowe ciasto wykładamy na dno tortownicy. pieczemy
Morelowo-brzoskwiniowy  mazurek
na wyłożony dżem brzoskwiniowy wykładamy pokrojone brzoskwinie
Morelowo-brzoskwiniowy  mazurek
całość polewamy rozpuszczona białą czekoladą.
Morelowo-brzoskwiniowy  mazurek
Przed podaniem porcjujemy na mniejsze częsci