jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciasto murzynek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

rewelacyjne, zawsze się udaje ciasto na niespodziewane okazje

Ciasto murzynek

Składniki:

Ciasto murzynek

 

Sposób przygotowania:

Ciasto murzynek
Margarynę roztopić, dodać cukier, kakao zalać przegotowaną wodą. Wymieszać i wlać do rondelka z margaryną i cukrem.

Pozostawić na małym ogniu, mieszając, aż masa będzie jednolita.

Żółtka oddzielić od białek i wbić do mąki.

Białka ubić na sztywną pianę.

Odlać 1/2 szklanki masy czekoladowej- posłuży za polewę.

Pozostałą część wolno wlewać do mąki i żółtek.

Dodać proszek do pieczenia i ubite białka.

Delikatnie wymieszać z resztą składników.

Blachę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą.

Przelać ciasto.

Piec przez 15 minut w temp. 200 stop. C., następnie zmniejszyć do180 stop.C. i piec 50 minut.

Wystudzone polać polewą.

Tagi:

jajko tarta jajka