alison

alison

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1210]

Ciasto na białkach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nie jest zbyt słodkie, to ciasto dla tych, którzy lubią mak

Ciasto na białkach

Składniki:

Ciasto na białkach

 

  • 1 kostka masła
  • 6 białek
  • 20 dag maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • skórka otarta z jednej cytryny

Sposób przygotowania:

Ciasto na białkach
Stopić masło i pozostawić do ostygnięcia. Wymieszać ze sobą proszek do pieczenia, mąkę, cukier i mak. Wymieszać ze schłodzonym masłem. Dodać białka ubite na sztywną pianę. Wsypać skórkę z cytryny. Przelać do natłuszczonej formy i oprószonej bułką tartą. Piec w temp. 200 st. C przez 50 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu można posmarować dowolną polewą.

Tagi:

mak