Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto na kefirze bez jajek

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto ze śliwkami i kruszonką to jedno z bardziej ulubionych przez moich domowników. Przygotowanie tego ciasta nie wymaga dużo pracy, zawsze się udaje i jest bardzo smaczne.

Ciasto na kefirze bez jajek

Składniki:

Ciasto na kefirze bez jajek

Lista składników

  • 1 szkl kefiru
  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 0,5 szkl kaszy manny
  • 1 szkl cukru
  • 100 ml oleju
  • 2 łyżki puree z dyni
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • Kruszonka
  • 1 szkl mąki tortowej
  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią

 

  • Dodatkowo
  • 80-100 dag śliwek węgierek

Sposób przygotowania:

Ciasto na kefirze bez jajek

Sposób przygotowania

Ciasto na kefirze bez jajek
Suche składniki oprócz cukru wymieszać w misce

W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kaszą manną.

ETAP 2:

Ciasto na kefirze bez jajek
W drugiej misce wymieszać płynne składniki

W drugiej misce wymieszać kefir z cukrem, cukrem waniliowym, olejem, skórką z cytryny i puree z dyni, połączyć z mąką.

Kruszonka.
Wszystkie składniki kruszonki razem połączyć i ugniatać palcami do momentu powstania okruchów ciasta.

ETAP 3:

Ciasto na kefirze bez jajek
Na przygotowane ciasto ułożyć owoce, posypać kruszonką

Przygotowane ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 37/21 cm.

Ułożyć śliwki, posypać kruszonką. Blaszkę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut.