luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Ciasto na maslance z kokosem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Nastepny wyprobowany, pyszny przepis z podarowanej ksiazki z przepisami na ciasta dr. Oetkera.

Ciasto na maslance z kokosem

Składniki:

Ciasto na maslance z kokosem

 

  • Skladniki na ciasto:
  • 300 gram maki pszennej
  • 1 maly proszek do pieczenia
  • 300 gram cukru(nastepnym razem dam 200 gram, bo dla mnie bylo troche za slodkie)
  • 1 maly cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 300 ml. maslanki
  • Skladniki na nadzienie:
  • 150 gram masla
  • 150 gram cukru
  • 200 gram wiorek kokosowych

 

Sposób przygotowania:

Ciasto na maslance z kokosem
Wszystkie mokre skladniki na ciasto wymieszac w misce, dodac suche i znowu wymieszac (nie potrzeba miksera). Ciasto wylac na sredniej wielkosci blache wylozona papierem do pieczenia i podpiec je 10 min. w temp.180 stopni. W tym czasie stopic maslo z cukrem, dodac wiorki kokosowe i wymieszac. Wylozyc nadzienie na podpieczone ciasto i piec jeszcze 15 min. w temp.180 stopni(ostroznie, ciasto szybko nabiera kolor:) Ciasto jest wilgotne-chociaz jest bez tluszczu, maslo jest tylko w nadzieniu-pyszne i cudownie pachnie. Mozna zamiast kokosu dodac do nadzienia zmielone orzechy laskowe lub migdaly.