SUPERPRZEPIS

Ciasto na maślance z truskawkami

  • 1
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16
Ciasto na maślance z truskawkami

Najsmaczniejsze i najprostsze ciasto z truskawkami na bazie maślanki. Wilgotne i miękkie, a jego przygotowanie odbywa się na zasadzie "wymieszaj składniki".

Składniki:

Ciasto na maślance z truskawkami

 

  • 4 jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 łyżka kakao
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • ok 500g truskawek

Sposób przygotowania:

Ciasto na maślance z truskawkami

ETAP 1:

Ciasto na maślance z truskawkami
Przygotować w dwóch miskach składniki mokre i suche.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu umieścić wszystkie składniki mokre, czyli jajka, maślankę i olej. Roztrzepać za pomocą rózgi kuchennej. W drugim naczyniu przesiać suche składniki, czyli mąkę, cukier, budynie i spulchniacze.

ETAP 2:

Ciasto na maślance z truskawkami
Połączyć dokładnie zawartość obu naczyń.

Połączyć zawartość obu misek. Wymieszać dokładnie, ale tylko do momentu połączenia się składników.

ETAP 3:

Ciasto na maślance z truskawkami
Jedną połowę ciasta wymieszać dokładnie z kakao.

Podzielić masę na pół i dodać do jednej z nich kakao. Wymieszać.

ETAP 4:

Ciasto na maślance z truskawkami
Ciemne ciasto wykładać łyżką na białe z truskawkami.

Na dno formy 21x30cm wylać białe ciasto, ułożyć parę truskawek i przykryć ciemnym ciastem. Najlepiej wykładać je łyżką, rozkładając równomiernie po całej powierzchni. Ułożyć truskawki. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w 160*C z termoobiegiem przez 45-50 min. Smacznego :)


Tagi:

jajko jajka