Sposób przygotowania:
Ciasto na maślance z truskawkamiETAP 1:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu umieścić wszystkie składniki mokre, czyli jajka, maślankę i olej. Roztrzepać za pomocą rózgi kuchennej. W drugim naczyniu przesiać suche składniki, czyli mąkę, cukier, budynie i spulchniacze.
ETAP 2:

Połączyć zawartość obu misek. Wymieszać dokładnie, ale tylko do momentu połączenia się składników.
ETAP 3:

Podzielić masę na pół i dodać do jednej z nich kakao. Wymieszać.
ETAP 4:

Na dno formy 21x30cm wylać białe ciasto, ułożyć parę truskawek i przykryć ciemnym ciastem. Najlepiej wykładać je łyżką, rozkładając równomiernie po całej powierzchni. Ułożyć truskawki. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w 160*C z termoobiegiem przez 45-50 min. Smacznego :)
karola25