jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 370]

Ciasto na piernik staropolski długo dojrzewający

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie ciasto nie wymaga dużego poświęcenia, dobrze jest zrobić takie ciasto wcześniej. Odłożyć do chłodnego miejsca do leżakowania i korzystać w dowolnej chwili.

Ciasto na piernik staropolski długo dojrzewający  Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto na piernik staropolski długo dojrzewający

składniki na ciasto

  • jajka 2-3 szt.
  • mąka 1 kg
  • miód prawdziwy 400-500 ml
  • cukier kryształ 1/2 szklanki mleko 1/2 szklanki
  • soda oczyszczona 3 łyżeczki
  • sól 1/2 łyżeczki
  • przyprawa do pierników 2 szt.

Sposób przygotowania:

Ciasto na piernik staropolski długo dojrzewający
Masło z miodem i cukrem podgrzewamy ale nie doprowadzamy do wrzenia. Gdy połączą się wszystkie składniki, studzimy i dodajemy przyprawę do pierników.

Sodę można rozpuścić w letnim mleku.

W miseczce większej przygotowujemy przesianą mąkę, dodajemy sól, masę z cukru z miodem, jajka. Wyrabiamy masę mikserem lub rękoma. Gotowe przekładamy do szklanej lub kamionkowej misy zakrywamy folią spożywczą i ściereczką. Odstawiamy na 4-5 tygodni do lodówki.
Ciasto na piernik staropolski długo dojrzewający
pieczenie nie wymaga dużej trudności takiego piernika
Ciasto na piernik staropolski długo dojrzewający
Można wymieszć mikserem lub łyżką i odstawiamy na kilka tygodni do chłodu