Sposób przygotowania:
Ciasto na piernik staropolski długo dojrzewający
Masło z miodem i cukrem podgrzewamy ale nie doprowadzamy do wrzenia. Gdy połączą się wszystkie składniki, studzimy i dodajemy przyprawę do pierników.
Sodę można rozpuścić w letnim mleku.
W miseczce większej przygotowujemy przesianą mąkę, dodajemy sól, masę z cukru z miodem, jajka. Wyrabiamy masę mikserem lub rękoma. Gotowe przekładamy do szklanej lub kamionkowej misy zakrywamy folią spożywczą i ściereczką. Odstawiamy na 4-5 tygodni do lodówki.
Sodę można rozpuścić w letnim mleku.
W miseczce większej przygotowujemy przesianą mąkę, dodajemy sól, masę z cukru z miodem, jajka. Wyrabiamy masę mikserem lub rękoma. Gotowe przekładamy do szklanej lub kamionkowej misy zakrywamy folią spożywczą i ściereczką. Odstawiamy na 4-5 tygodni do lodówki.