Sposób przygotowania:
Piernik na piwie karmelowymETAP 1:
Ciasto:
Piwo przelewam do rondelka, doprowadzam do wrzenia, zestawiam z ognia do ostygnięcia.
W misce mieszam dokładnie składniki suche: mąkę, kakao, sodę przyprawę korzenną, biały pieprz, całość przesiewam przez sitko, aby napowietrzyć mąkę.
ETAP 2:
W misie miksera ubijam jajka z cukrem, stopniowo wlewam piwo, płynny miód oraz olej, następnie dodaję do masy składniki sypkie aż do skończenia.
ETAP 3:
Masę wylewam do wyłożonej pergaminem blaszki-masa będzie dość płynna ale taka ma być.
Piekę 50-55 minut w temp 175*c-do suchego patyczka.
Studzę przy otwartych drzwiczkach piekarnika aż do całkowitego wystygnięcia.
ETAP 4:
Polewa:
Żelatynę zalewam mlekiem, odstawiam do spęcznienia.
Resztę składników umieszczam w garnuszku i podgrzewam w kąpieli wodnej aż składniki się połączą do gorącej czekoladowej masy dodać je spęczniałą żelatynę mieszam do momentu uzyskania gładkiej lśniącej masy.
Polewam zimny piernik dekoruję posypką.
Wynieść w chłodne miejsce-ale nie do lodówki!