2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

SUPERPRZEPIS

Piernik na piwie karmelowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Wilgotny piernik na ciemnym karmelowym bez alkoholowym piwie, mega puszysty, całkiem inny od długo dojrzewających pierników z lekką nutą goryczki i białego pieprzu, idealny do zrobienia w tortownicy i przełożenia go kremem, zachowuje świeżość.

Piernik na piwie karmelowym

Składniki:

Piernik na piwie karmelowym

 

  • Ciasto na keksówkę o wym 13X39 cm
  • 3 jajka
  • 200 ml ciemnego karmelowego piwa
  • 30 dag mąki pszennej-użyłam tortowej
  • 15 dag cukru
  • 160 ml miodu gryczanego-można użyć zwykłego
  • 180 ml oleju roślinnego
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki mielonego białego pieprzu

 

 

  • Polewa czekoladowa:
  • 125 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny spożywczej
  • Dowolna posypka do ciast.

Sposób przygotowania:

Piernik na piwie karmelowym

ETAP 1:

Piernik na piwie karmelowym
mąkę z resztą składników przesiewamy przez sito

Ciasto:
Piwo przelewam do rondelka, doprowadzam do wrzenia, zestawiam z ognia do ostygnięcia.
W misce mieszam dokładnie składniki suche: mąkę, kakao, sodę przyprawę korzenną, biały pieprz, całość przesiewam przez sitko, aby napowietrzyć mąkę.

ETAP 2:

Piernik na piwie karmelowym
miksujemy składniki suche z mokrymi do połączenia

W misie miksera ubijam jajka z cukrem, stopniowo wlewam piwo, płynny miód oraz olej, następnie dodaję do masy składniki sypkie aż do skończenia.

ETAP 3:

Piernik na piwie karmelowym
gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki

Masę wylewam do wyłożonej pergaminem blaszki-masa będzie dość płynna ale taka ma być.

Piekę 50-55 minut w temp 175*c-do suchego patyczka.
Studzę przy otwartych drzwiczkach piekarnika aż do całkowitego wystygnięcia.

ETAP 4:

Polewa:
Żelatynę zalewam mlekiem, odstawiam do spęcznienia.

Resztę składników umieszczam w garnuszku i podgrzewam w kąpieli wodnej aż składniki się połączą do gorącej czekoladowej masy dodać je spęczniałą żelatynę mieszam do momentu uzyskania gładkiej lśniącej masy.
Polewam zimny piernik dekoruję posypką.

Wynieść w chłodne miejsce-ale nie do lodówki!


Tagi:

piernik ciasto