edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Staropolski piernik dojrzewający pszenno-żytni

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Trzeba mu poświęcić troszkę czasu i pamięci, poza tym ciasto długo blokuje nam kawał miejsca w lodówce, ale warto je upiec, bo jest naprawdę rewelacyjne. Kwintesencja Świąt Bożego Narodzenia.

Staropolski piernik dojrzewający pszenno-żytni  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Staropolski piernik dojrzewający pszenno-żytni

 

 

Sposób przygotowania:

Staropolski piernik dojrzewający pszenno-żytni
W garnku z grubym dnem stopić masło, smalec, dodać miód i cukier. Mieszaninę podgrzewać nie doprowadzając do wrzenia, aż cukier się rozpuści. Sodę oczyszczoną wymieszać z mlekiem. Obie mąki przesiać i wymieszać z przyprawą do piernika. Lekko przestudzoną, ale jeszcze letnią masę miodową przelać do miski i miksować na wolnych obrotach dodając pojedynczo jajka, przy czym następne jajko dodawać dopiero, kiedy poprzednie dobrze połączy się z masą. Spiralnymi końcówkami do wyrabiania ciasta zmiksować z dodawanymi po trochu na przemian mlekiem z sodą i wymieszanymi mąkami. Ciasto wyrabiać około 7 minut. Masę przełożyć do szklanego lub kamionkowego naczynia, całkowicie wystudzić, naczynie szczelnie okleić folią i postawić w chłodnym miejscu na 4-5 tygodni. Po tym czasie, NA OKOŁO TYDZIEŃ PRZED ŚWIĘTAMI UPIEC BLATY. Ciasto podzielić nożem na cztery części. Blaszkę o wymiarach 33x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować go masłem. Dno blaszki wykleić 1/4 ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160 stopni termo obieg przez około 20-30 minut. Przestudzić w blaszce, wyjąć z niej dopiero jak blat troszkę zesztywnieje. w ten sposób upiec 4 blaty. Wystudzone ciasto pozostawić na papierze, na którym się piekło (można go najpierw delikatnie oderwać od spodu), ułożyć piętrowo jedno na drugim, od góry przykryć kawałkiem papieru i całość zawinąć najpierw w ściereczkę, a następnie w torbę foliową. Odłożyć w spokojne miejsce na kilka dni. 3-4 DNI PRZED ŚWIĘTAMI PRZEŁOŻYĆ POWIDŁAMI. Powidła przełożyć do rondelka i mieszając dobrze podgrzać. Gorące rozsmarować na blatach ciasta i ułożyć je jeden na drugim. Całość przykryć kawałkiem papieru, zawinąć w folię, przykryć płaską tacą lub deską, obciążyć (u mnie 3 kg) i pozostawić na 2-3 dni. Ja przełożyłam tylko trzy blaty, ponieważ z czwartym ciasto byłoby za wysokie. Z czwartego blatu wycięłam foremkami różne kształty, posmarowałam je rozpuszczoną czekoladą i ozdobiłam posypkami. Po zapakowaniu w celofan i zawiązaniu wstążeczką powędrowały do rodziny jako prezent kulinarny. WYKOŃCZENIE: Przełożone ciasto przekroić w poprzek na trzy części, każdą część posmarować z wierzchu i po bokach polewą i obsypać posiekanymi migdałami. Odstawić do stężenia polewy. PRZYGOTOWANIE POLEWY: Masło rozpuścić, dodać kakao i cukier, podgrzewać mieszając aż cukier się rozpuści. Szybko mieszając rózgą dodać najpierw śmietanę, następnie żelatynę, zestawić rondelek z palnika i mieszać aż zacznie gęstnieć. Od razu posmarować ciasto.
Staropolski piernik dojrzewający pszenno-żytni
Masę przełożyć do szklanego lub kamionkowego naczynia, całkowicie wystudzić, naczynie szczelnie okleić folią i postawić w chłodnym miejscu na 4-5 tygodni.
Staropolski piernik dojrzewający pszenno-żytni
Na około tydzień przed świętami upiec blaty.
Staropolski piernik dojrzewający pszenno-żytni
Powidła przełożyć do rondelka i mieszając dobrze podgrzać. Gorące rozsmarować na blatach ciasta i ułożyć je jeden na drugim.
Staropolski piernik dojrzewający pszenno-żytni
Z czwartego blatu wycięłam foremkami różne kształty, posmarowałam je rozpuszczoną czekoladą i ozdobiłam .