Ciasto na pierogi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

opis jak zrobić pierogi w domu,i pamiętać by woda byla letnia,nie zimna...

Ciasto na pierogi

Składniki:

Ciasto na pierogi

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto na pierogi
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli, jajko i mocno wyrabia ciasto wlewając po woli wodę. Gdy ciasto stanie się lśniące i elastyczne, podzielić je na 3-4 części i przykryć ściereczką, aby nie wysychało. Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkować pierwszy kawałek ciasta na grubość 2 mm. Szklanką lub foremką wykroić krążki o średnicy 7 cm. Na każdy krążek nakładać farsz, składać ciasto na pół i zlepiać brzegi pierogów. Tak samo postępować z kolejnymi porcjami ciasta. Ciasto pozostałe po wykrojeniu krążków należy ponownie zagnieść, rozwałkować i użyć do przygotowania pierogów.