angelisiak

angelisiak

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Ciasto na pierogi - przepis podstawowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis podstawowy na ciasto na pierogi - wykorzystywany w ojej rodzinie od wielu lat. Idealny!

Ciasto na pierogi - przepis podstawowy

Składniki:

Ciasto na pierogi - przepis podstawowy

 

 

  • ilość należy wyliczyć z proporcji. Ale na 0,5 kg mąki również damy 1 jajko.

Sposób przygotowania:

Ciasto na pierogi - przepis podstawowy
Do przesianej mąki dodać jedno całe jajko, 2 łyżki oleju i szczyptę soli. Wymieszać troszkę i powoli dolewać gorącą wodę, ciągle mieszając*. Wody dajemy, ile przyjmie. Nie należy przesadzić z jej ilością. Ciasto powinno być miękkie, sprężyste (elastyczne). Aby nie kleiło się do rąk należy delikatnie podsypać mąką. Gotowe ciasto układamy w misce lub na stolnicy i przykrywamy ściereczką, by nie wyschło. Powinno odpocząć minimum 15 minut. Następnie po kawałku wałkujemy na grubość ok. 2 mm i nadziewamy dowolnym farszem.Po ugotowaniu ciasto jest miękkie i bardzo smaczne. * Całość można wyrabiać ręcznie lub robotem (hakiem do ciężkich ciast).