mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ciasto na pizzę wg Mychy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

To ciasto można przechowywać w lodówce nawet do 3-4 dni.

Ciasto na pizzę wg Mychy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto na pizzę wg Mychy

 

  • Składniki na 2 cienkie pizze o wymiarach około 28cm na 40 cm lub 3 pizze o średnicy ok. 30 cm

 

Sposób przygotowania:

Ciasto na pizzę wg Mychy
W miseczce rozcieram drożdże z cukrem, wlewam do nich ciepłą wodę, dodaję 2 łyżki mąki i odstawiam rozczyn w ciepłe miejsce na ok. 15 minut, aż zacznie pracować. Następnie do miski przesiewam mąkę. Do mąki dodaję wyrośnięty rozczyn, sól morską i oliwę, mieszam aż składniki dokładnie będą połączone i wyrabiam ciasto ok. 5 minut. Z ciasta formuję kulę i przekładam ją do miski wysmarowanej oliwą z oliwek. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przekładam na stolnicę lekko oprószoną mąką i wybijam ciasto wałkiem. Dzielę ciasto na 2-3 części, cienko wałkuję i przenoszę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układam ulubione dodatki. Piekarnik nagrzewam do 250*C i piekę pizzę ok. 15 minut.
Ciasto na pizzę wg Mychy
W miseczce mieszam razem drożdże z cukrem
Ciasto na pizzę wg Mychy
Do miski przesiewam przez sitko mąkę pszenną
Ciasto na pizzę wg Mychy
Rozczyn drożdżowy odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Ciasto na pizzę wg Mychy
Do mąki dodaję rozczyn, sól morską, oliwę i mieszam

Tagi:

pizza