Sposób przygotowania:
Ciasto na pizzę wg Mychy
W miseczce rozcieram drożdże z cukrem, wlewam do nich ciepłą wodę, dodaję 2 łyżki mąki i odstawiam rozczyn w ciepłe miejsce na ok. 15 minut, aż zacznie pracować. Następnie do miski przesiewam mąkę. Do mąki dodaję wyrośnięty rozczyn, sól morską i oliwę, mieszam aż składniki dokładnie będą połączone i wyrabiam ciasto ok. 5 minut. Z ciasta formuję kulę i przekładam ją do miski wysmarowanej oliwą z oliwek. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przekładam na stolnicę lekko oprószoną mąką i wybijam ciasto wałkiem. Dzielę ciasto na 2-3 części, cienko wałkuję i przenoszę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układam ulubione dodatki. Piekarnik nagrzewam do 250*C i piekę pizzę ok. 15 minut.