Sposób przygotowania:
Ciasto na pizzę ziołowe na mleku
Mąkę pszenną przesiewamy od dużej miski. Wsypujemy sól i mieszamy. W środki robimy wgłębienie. Dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier. W wgłębienie wlewamy wodę, a następnie mleko (płyny powinny mieć temperaturę pokojową). Miskę pozostawiamy i czekamy, aż drożdże zaczną pracować tworząc „bąble”. Następnie wyrabiamy ciasto ręcznie bądź przy pomocy robota. Podczas wyrabiania dodajemy oliwę oraz zioła prowansalskie. Gdy ciasto będzie swobodnie odchodzić od miski i dłoni będzie to oznaczać, że jest odpowiednia wyrobione. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.Z podanej ilości ciasta wyjdą 4 pizze o średnicy 30 cm.Tak przygotowane i podzielane ciasto pieczemy na blaszce z ulubionymi składnikami lub mrozimy, wtedy w dowolnej chwili możemy wyjąć z zamrażalki i z niego skorzystać
Smacznego.
Smacznego.
marietta
cris
pacpaw
Mleko lepiej wpływa na strukturę ciasta. Jest bardziej miękkie po upieczeniu i puszyste. Tak mi się wydaje. Spróbuję zrobić kiedyś ciasto na samym mleku i wtedy będę miał pełniejszy obraz zmian i czy te zmiany są aż tak wyczuwalne.